Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Pelle Svanslös lär barnen om virus

Pelle Svanslös engagerar sig i kampen mot coronaviruset. I en ny bok ska barnboksfiguren lära barn om virus, baciller – och vikten av att tvätta händerna.
Kultur • Publicerad 16 april 2020
Nu ska Pelle Svanslös lära barn om virus och sjukdomar. Bild ur den nya boken "Pelle Svanslös skola. Sjukdomar, virus och att tvätta händerna".
Nu ska Pelle Svanslös lära barn om virus och sjukdomar. Bild ur den nya boken "Pelle Svanslös skola. Sjukdomar, virus och att tvätta händerna".Foto: Ingrid FlygarrBonnier Carlsen
Nu kommer en barnbok som sprider Folkhälsomyndighetens budskap. Pressbild.
Nu kommer en barnbok som sprider Folkhälsomyndighetens budskap. Pressbild.Foto: Ingrid FlygarrBonnier Carlsen

De vuxna pratar hela tiden om sjukdom och inte får man träffa mormor eller farfar – det är en konstig tid även för de allra minsta under coronakrisen. Därför har Bonnier Carlsen snabbt tagit fram boken "Pelle Svanslös skola. Sjukdomar, virus och att tvätta händerna".

Här får barnen ta del av information som Folkhälsomyndigheten går ut med – i den svanslöse kattens tappning.

Annons

– Vi började titta på hur man kan sprida information på fler sätt än alla de som myndigheterna gör det på, och vikten av att informationen finns på flera språk. Då tänkte vi att en bilderbok är lättillgänglig utan att vara skrämmande, säger Bodil Unenge, förlagschef på Fenix förlag, som ger ut böcker på arabiska och somaliska, och som har översatt boken.

Hjälper att förklara

Det handlar om Pelle Svanslös kattungekompisar Friskus och Frallan som blir sjuka. Och hur kul är det egentligen att ligga hemma och få äta glass – om man samtidigt mår dåligt? Tanken är att böckerna ska kunna lindra barnens oro.

– Sagorna om hur man kan bli sjuk och frisk avdramatiserar det här lite, säger Bodil Unenge.

Boken förklarar också vad virus är, och bjuder på en sång om att tvätta händerna. Den ska vara ett pedagogiskt stöd för föräldrar som vill prata med sina barn.

– Det är inte så lätt att förklara vad virus och baciller är, och andra begrepp som vuxna slänger sig med nu när alla plötsligt har blivit epidemiologer.

Håller längre

Eftersom boken handlar generellt om sjukdom tror Bodil Unenge att den kommer att vara aktuell också efter coronapandemin.

Även på Rabén & Sjögren har man funderat kring barnböcker om corona, och förlaget har fått in flera manusförslag om viruset. Men där är man mer avvaktande, förklarar Cecilia Knutsson, publicistisk chef.

– Vi resonerar som så här: Att man i alla kriser behöver ha distans till det man ska skildra, att det är svårt att göra mitt i. Särskilt när vi inte heller vet hur utgången blir. Så vi avvaktar.

Fakta: Pelle Svanslös

Böckerna om Pelle Svanslös är ursprungligen skapade av Gösta Knutsson.

"Pelle Svanslös skola. Sjukdomar, virus och att tvätta händerna" är skriven av Maria Frensborg och Ingrid Flygare. Den består av ett par delar som redan fanns, och som nu har kompletterats. Ges ut den 24 april.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons