Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Får vänta på OS-biljett – trots fullträffen

Nytt personbästa och världens tredje längsta kast i år.
Ändå får Simon Pettersson vänta på sin OS-biljett.
Friidrott • Publicerad 10 april 2020
Simon Pettersson inledde diskussäsongen på bästa sätt. Arkivbild.
Simon Pettersson inledde diskussäsongen på bästa sätt. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Nytt personligt rekord, fjärde bäste svensk genom tiderna och världens tredje längsta kast i år.

Simon Pettersson kunde knappast klaga på sin insats när han slungade iväg diskusen 66,93 meter i en lokal kasttävling i Växjö på långfredagen. Därmed förbättrade han sitt eget rekord på 66,39 med hela 54 centimeter.

Annons

– Jag brukar vara i hyfsad form den här tiden på året. Normalt är vi på träningsläger i USA den här tiden i april, men det fick ställas in av förklarliga skäl, säger Simon Pettersson till Aftonbladet och syftar på den pågående coronapandemin.

"Gäller inte"

I och med 26-åringens fullträff klättrar han förbi den tidigare svenske fyran Göran Svensson, vars toppnotering från 1988 mätte 66,40.

Etta på den svenska topplistan är Daniel Ståhl som har det svenska rekordet på 71,86. Den svenske VM-guldmedaljören följs av Ricky Bruch (71,26) och Stefan Fernholm (68,30).

Men trots att Pettersson, som blev nia i diskusfinalen i VM i höstas, med bred marginal klarade OS-kvalgränsen på 66 meter innebar fullträffen i Växjö ingen säkrad biljett till spelen i Tokyo som har skjutits upp till sommaren 2021.

– Det gäller inte tyvärr, konstaterar han.

Uppskjutet till december

Anledningen är att det internationella friidrottsförbundet World Athletics i veckan beslutade att skjuta på möjligheten att kvala in till OS fram till den 1 december. Detta för att göra det så rättvist som möjligt för världens friidrottare, eftersom coronapandemin drabbar länder olika hårt gälland tränings- och tävlingsmöjligheter.

– Just nu tycker man de kunde väntat en vecka till. Men jag var över kvalgränsen i somras också, så jag har i alla fall gjort det en gång, säger Pettersson till Aftonbladet.

Toppar världsårsbästalistan gör jamaicanen Fredrick Dacres på 69,67 följd av colombianen Mauricio Ortega på 67,03.

Rättat: I en tidigare version angavs att tävlingen var Simon Petterssons säsongspremiär. Rätt ska vara att det var andra tävlingen för året.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons