Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Pixar-pionjärer får datorernas "Nobelpris"

Nöje • Publicerad 5 april 2020
Datorgenierna som möjliggjort "Toy story" prisas med Turing Award. Pressbild.
Datorgenierna som möjliggjort "Toy story" prisas med Turing Award. Pressbild.Foto: Disney/Pixar

I dag tar vi avancerade animerade filmscener nästan för givet – men faktumet att exempelvis Buzz Lightyear och hans vänner i "Toy story" rör sig så snyggt och att miljön och ljuset runt omkring dem är av så hög kvalitet är ett resultat av flera decenniers slit framför datorn.

Två som har ägnat sina liv och akademiska studier åt att utveckla datavetenskapen är Ed Catmull och Pat Hanrahan, som nu belönas med Turing Award, som anses vara ett "Nobelpris" för datavetenskap, skriver BBC.

Annons

Dr Catmull är en av grundarna av Pixar, filmstudion bakom "Toy story"-filmerna och Dr Hanrahan är en av bolagets tidigaste medarbetare. De belönas bland annat för sina insatser för att få datorer att visualisera tredimensionella objekt.

Det här är bara andra gången som Turing Award delas ut inom området datorgrafik. Prissumman är på motsvarande cirka tio miljoner kronor, som de båda pristagarna får dela på.

En officiell prisceremoni är planerad till juni.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons