Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polen kan ställa om till poströstning

Polen • Publicerad 7 april 2020
Polens sittande president Andrzej Duda ligger bra till i opinionsundersökningarna inför valet i maj. Arkivbild.
Polens sittande president Andrzej Duda ligger bra till i opinionsundersökningarna inför valet i maj. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Det polska underhuset har godkänt ett utkast till lagstiftning för att presidentvalet i maj ska kunna genomföras som poströstning, rapporterar den statliga nyhetsbyrån PAP. Orsaken är coronavirusets spridning.

Det styrande nationalistpartiet Lag och rättvisa (PIS) har trots påtryckningar vägrat att skjuta upp valet. Kritiker har anklagat partiet för att offra folkets hälsa för att säkerställa att sittande presidenten Andrzej Duda, som ligger bra till i opinionsundersökningar, väljs om.

Annons

230 av ledamöterna i underhuset, där PIS har majoritet, röstade för förslaget om poströster, 226 röstade emot och två avstod.

Nu ska den oppositionsstyrda senaten ta ställning till utkastet. Ett eventuellt nej där kan dock senare avvisas i underhuset.

Totalt har 4 413 fall av coronaviruset rapporterats i Polen och 107 har mist livet i följderna av smittan. Antalet smittade väntas nå sin kulmen i maj eller juni. Valet är planerat till den 10 maj och kan leda till en andra valomgång två veckor senare.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons