Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Positiva reaktioner på krislägesavtalet

Vårdförbundet och Läkarförbundet är positiva till att Region Stockholm begär att få aktivera krislägesavtal när antalet intensivvårdade patienter med covid-19 växer kraftigt. Det innebär att sjukvårdspersonal kan få högre lön och gå upp i arbetstid.
Coronavirus • Publicerad 2 april 2020
Vårdförbundet och Läkarförbundet är positiva till att Region Stockholm begär att få aktivera krislägesavtal. På bilden fältsjukhuset i Älvsjö som öppnas till helgen.
Vårdförbundet och Läkarförbundet är positiva till att Region Stockholm begär att få aktivera krislägesavtal. På bilden fältsjukhuset i Älvsjö som öppnas till helgen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Vi tycker det är bra att krislägesavtal ska utlösas. Vi har arbetsplatser där det är väldigt tufft. Det är bra att sjukvårdspersonalen får lön för den kunskap och kompetens som de bidrar med, säger Gunilla George, ordförande för Vårdförbundet Stockholm.

Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges läkarförbund, tycker att det är en rimlig åtgärd.

Annons

– Det är en allvarlig situation som vi befinner oss i nu. Krislägesavtalet är gjort för att användas när vi har ett så extraordinärt läge. Jag kan också säga att vi inte har sett det värsta än. Vi måste fortsätta att ställa om. Det här kommer tyvärr inte att vara över inom en vecka eller två, det avgörande är uthållighet, säger hon.

Gunilla George säger att krislägesavtalet också innebär att man kan låna in sjukvårdspersonal från andra delar av landet.

– Det kan behövas i det här läget, säger hon.

TT: Fältsjukhuset i Älvsjö ska öppnas. Är det fullt bemannat?

– Jag har inte de exakta uppgifterna om det. Det finns en del personal på plats, men det är inte fullt bemannat. Det behövs sjuksköterskor, läkare och andra personalkategorier, säger Gunilla George.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons