Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Potatisberget tornar upp i Nederländerna

Miljoner människor i karantän och restauranger som håller stängt över hela Europa har fått konsekvenser för matproducenter.
Coronavirus • Publicerad 4 april 2020
Potatis, som man kan göra patat av. Arkivbild.
Potatis, som man kan göra patat av. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

I Nederländerna har potatisodlarna skickat ut ett nödrop – landet har slutat äta favoriträtten patat, det vill säga pommes frites.

Restaurangerna i Nederländerna har varit stängda sedan den 15 mars och kommer fortsatt hålla stängt till åtminstone den 28 april. Folksamlingar på fler än tre personer är i sin tur förbjudna ända fram till den 1 juni.

Annons

Och med stängda matställen har potatismarknaden kollapsat och medan årets sådd ska sättas är berget av redan skördad potatis fortfarande stort.

– Den här säsongen är dramatisk med händelser som aldrig hade kunnat förutses, säger potatisodlaren Dirk de Heer, som sett potatispriset sjunka från 18 cent till 1 cent per kilo.

Landets lantbrukarorganisation LTO räknar med att coronapandemin hittills har kostat de nederländska bönderna 6 miljarder euro och pekar bland annat ut den stora blomindustrin som förlorare.

När pommes frites-försäljningen har gått ner har andra rätter blivit mer populära. Livsmedeljätten Kraft Heinz rapporterade på fredagen att produktionstakten minskas kraftigt på tre fabriker, två i USA och en i Storbritannien – men att de fabriker som tillreder hel- eller halvfabrikat ökar takten och går upp i treskift.

Efterfrågan på mac and cheese i USA och vita bönor i tomatsås och annan lugnande och tröstande mat rusar i höjden enligt vd:n Miguel Patricio.

– Folk vill ha mer tröstmat nu, som ett sätt att hitta nya sätt att njuta på, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons