Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Pratade med israeler – anklagas för förräderi

En hetsig debatt har brutit ut på Gazaremsan sedan den styrande islamiströrelsen Hamas har gripit sex aktivister.
De sex har deltagit i en videokonferens med israeliska vänsteraktivister och anklagas nu för "förräderi" och "normalisering" av relationerna med Israel.
Gazaremsan • Publicerad 14 april 2020
Två poliser från Hamas i hamnen i Gaza stad. Arkivbild.
Två poliser från Hamas i hamnen i Gaza stad. Arkivbild.Foto: Hatem Moussa/AP/TT

Aktivisterna i Gaza ungdomskommitté diskuterade sitt vardagliga liv i en två timmars videokonferens med israelerna och uttryckte även hopp om förbättrade relationer mellan parterna.

Men enligt Gazas inrikesdepartement är "etableringen av all aktivitet eller kommunikation med den israeliska ockupationen under någon förevändning ett brott som är straffbart enligt lag, och är förräderi mot vårt folk".

Annons

En nyckelspelare i dramat är den tidigare Amnestyanknutne aktivisten Hind Khoudary, som på Facebook kritiserade aktivisternas ledare, den 36-årige Rami Aman, för försök till "normalisering" med Israel.

Borde "skämmas"

Departementet uppger dock att det inte var hennes inlägg som satte dem på spåret utan att ungdomskommittén ständigt övervakas av säkerhetstjänsten.

Gripandena har väckt debatt i området. Åsikterna går isär i frågan om det var rätt eller fel att kommunicera med israeler men debatten handlar också om yttrandefrihet i stort.

I sociala medier fördömer en del gripandena, medan andra stödjer Hind Khoudary – som inte tycker att hon gjort något fel.

FN har uttryckt stöd för Rami Aman, medan Human Rights Watch avbrutit sitt samarbete med Khoudary och i ett uttalande sagt att hon borde "skämmas".

"Fördömer helt"

Även Amnesty International vill att aktivisterna släpps.

– Vi fördömer helt gripanden av individer för att de utövar sin rätt till fredliga yttranden och att mötas, säger Saleh Hijazi, organisationens biträdande chef för Mellanöstern.

I fjol greps Hind Khoudary själv av Hamas sedan hon uttryckt stöd för gatuprotester i Gazaremsan.

Rami Aman satt en kort tid gripen av liknande skäl för två år sedan.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons