Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Presidenten som duckade corona – och försvann

Hans regering säger sig ha coronaviruset under kontroll och rapporterar några enstaka smittade.
Men själv har Nicaraguas president Daniel Ortega inte synts till på över en månad.
Nicaragua • Publicerad 15 april 2020
En glassförsäljare går förbi en mobil vårdinrättning med ett portträtt av Nicaraguas president Daniel Ortega och hans fru, vicepresident Rosario Murillo.
En glassförsäljare går förbi en mobil vårdinrättning med ett portträtt av Nicaraguas president Daniel Ortega och hans fru, vicepresident Rosario Murillo.Foto: INTI OCON / AFP/TT
Nicaraguas president Daniel Ortega under en manifestation i Managua förra sommaren till minne av den sandinistiska revolutionen 1979.
Nicaraguas president Daniel Ortega under en manifestation i Managua förra sommaren till minne av den sandinistiska revolutionen 1979.Foto: Alfredo Zuniga/AP/TT
Påskfirandet pågick som vanligt på många håll i Nicaragua, trots coronakrisen. Bilden är tagen i staden Masatepe i fredags.
Påskfirandet pågick som vanligt på många håll i Nicaragua, trots coronakrisen. Bilden är tagen i staden Masatepe i fredags.Foto: Alfredo Zuniga/AP/TT

Samtliga nio hittills rapporterade fall av covid-19 i Nicaragua gäller personer som smittats utomlands, enligt myndigheterna. Man säger sig inte ha sett någon inhemsk spridning, men har inte gått ut med hur många tester som gjorts.

Grannländerna Honduras och Costa Rica rapporterar samtidigt 419 respektive 618 bekräftade fall.

Annons

Till skillnad från de flesta länderna i Latinamerika har Nicaragua inte genomfört någon stängning av samhället. I stället fokuserar man på informationsinsatser.

Motvilja mot hembesök

I huvudstaden Managua har vårdarbetare skickats ut till fattiga stadsdelar för att gå från dörr till dörr och förklara hur man bäst kan skydda sig mot viruset i sin vardag. Men en del familjer har vägrat att ta emot dem, rapporterar den spanska nyhetsbyrån Efe.

De befarar att vårdarbetarna i och med sin uppgift är särskilt utsatta för smittan och därmed riskerar att sprida den vidare under besöken – särskilt som de dyker upp utan skyddsutrustning, skriver Efe.

De som ändå tar emot vårdarbetare får bland annat information om att ofta och noga tvätta händerna. De uppmanas också att ta kontakt med vården om de upplever symptom på covid-19.

Myndigheterna har även ställt ut så kallade mobila kliniker, mindre vårdmottagningar på hjul, i områdena. Dessa har försetts med rinnande vatten så att man ska kunna tvätta händerna ordentligt före och efter ett besök, försäkrar hälsodepartementet på sin hemsida.

Fordonen pryds av bilder på president Daniel Ortega och hans fru samt vicepresident Rosario Murillo.

Massdemonstration

Verklighetens Ortega har dock inte setts till sedan den 12 mars, då han från sitt hem deltog i ett videomöte om pandemin med sina centralamerikanska kollegor.

Han närvarade inte när hans regering ett par dagar senare, i strid med alla råd om att undvika stora folksamlingar, organiserade en massdemonstration under parollen "Kärlek i covid-19:s tid".

Ortega deltog inte heller vid en minnesceremoni för sin nyligen avlidne partikamrat Jacinto Suárez. De båda männen var gamla vänner och satt i fängelse tillsammans under 70-talets gerillakrig mot Somozadiktaturen.

Tystnaden har väckt spekulationer om den 74-årige presidentens hälsa – och om han kanske själv smittats av viruset.

Regeringen har inte kommenterat den på senare år alltmer auktoritäre ledarens frånvaro.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons