Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hundratals samlades i protest mot Handke

Peter Handke tog emot Nobelpriset i litteratur, till både högljudda och tysta protester.
På Norrmalmstorg i Stockholm samlades många för att visa sitt missnöje med årets pristagare.
Litteratur • Publicerad 10 december 2019
Hundratals deltog i manifestationen på Norrmalmstorg i protest mot att Peter Handke tilldelas årets Nobelpris.
Hundratals deltog i manifestationen på Norrmalmstorg i protest mot att Peter Handke tilldelas årets Nobelpris.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Christina Doctare lämnade ifrån sig sin Nobelmedalj i protest mot Nobelkommittén.
Christina Doctare lämnade ifrån sig sin Nobelmedalj i protest mot Nobelkommittén.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Demonstration på Norrmalmstorg mot att författaren Peter Handke tilldelas Nobelpriset i litteratur under prisutdelningen i Konserthuset på tisdagen.
Demonstration på Norrmalmstorg mot att författaren Peter Handke tilldelas Nobelpriset i litteratur under prisutdelningen i Konserthuset på tisdagen.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Peter Handke vid en Nobelföreläsning på Börshuset i Stockholm. Arkivbild.
Peter Handke vid en Nobelföreläsning på Börshuset i Stockholm. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Demonstranter på Hötorget i Stockholm protesterar under tisdagen mot att författaren Peter Handke tilldelas Nobelpriset i litteratur. Under tisdagskvällen sker ännu en manifestation på Norrmalmstorg.
Demonstranter på Hötorget i Stockholm protesterar under tisdagen mot att författaren Peter Handke tilldelas Nobelpriset i litteratur. Under tisdagskvällen sker ännu en manifestation på Norrmalmstorg.Foto: Karin Wesslén /TT

Hundratals personer samlades på Norrmalmstorg i Stockholm på tisdagskvällen för en manifestation i protest mot att Nobelpriset i litteratur tilldelas Peter Handke. De lyssnade till ett tiotal talare, däribland den Pulitzerprisbelönade amerikanske journalisten Roy Gutman och läkaren och författaren Christina Doctare.

Doctare som var expert i krigstribunalen i Haag, riktade under sitt tal stark kritik mot Nobelkommittén.

Annons

– Av alla författare så väljer de en som förhärligar Slobodan Milosevic, en av de värsta krigsförbrytarna i vår tid.

Hon avslutade talet med att demonstrativt lämna ifrån sig sin Nobelprismedalj, som hon mottog kollektivt efter tjänstgöring i FN:s fredsbevarande styrkor 1988.

– Så länge jag lever ska jag vittna om vad jag har varit med om i detta förfärliga krig som aldrig kan förnekas, därför mina vänner tar jag av mig Nobels fredspris som jag fick 1988.

"En stor besvikelse"

Bröderna Benjamin Imamovic och Nernin Imamovic hade tagit tåget från Linköping för att delta i manifestationen.

– Vi vill på ett fredligt sätt upplysa svenska medborgare vad Svenska Akademien gör, sade Benjamin Imamovic.

Under Bosnienkriget tvingades de lämna sin hemstad Banja Luka och vid manifestationen bar de Srebrenicas blomma på bröstet för att hedra och minnas folkmordets offer. Det kan inte förstå att Peter Handke, som de menar legitimerar en krigsförbrytare som Slobodan Milosevic, tilldelas Nobelpriset.

– Jag har bott här i Sverige i 30 år, så jag har bott här längre än i Bosnien. Jag har aldrig varit på en demonstration, det är första gången i mitt liv. Det här kommer från hjärtat. Det här är en så stor besvikelse för mig, sade Nernin Imamovic.

Hoppas priset dras tillbaka

Teufika Sabanovic, en av initiativtagarna till manifestationen på Norrmalmstorg, sade till TT förra veckan att dess syfte är att visa på det motstånd som finns mot Peter Handke som årets Nobelpristagare.

– Vi har en marginell betydelse jämfört med den makt som Akademien har, men vi kan inte vara tysta. Nu kommer man att komma ihåg att det också fanns ett starkt motstånd då priset delades ut. Det skrivs in i historien.

Det hon och flera överlevnadsorganisationer hoppas på är att Nobelpriset till Peter Handke dras tillbaka.

Annons

Under förmiddagen på tisdagen hölls det även en manifestation på Hötorget, där en mindre grupp personer bland annat höll upp en banderoll med en uppmaning, riktad till Handke, om att be om ursäkt till offren för folkmordet i Srebrenica.

Ambassadörer bojkottade

Det hör till vanligheterna att samtliga utländska ambassadörer som är stationerade i Sverige bjuds in till Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm. I år valde flera av dem att bojkotta tillställningen.

Författaren, regissören och politikern Jasenko Selimovic (L) skriver i ett långt debattinlägg i DN att beslutet att ge Handke priset kommer att "förfölja Svenska Akademien för evigt".

"Vi ger inte priser till historierevisionister. Inte heller till folkmordsförnekare. Lika otänkbart som det vore att belöna David Irving eller Robert Faurisson borde det därför vara att belöna Peter Handke", skriver Selimovic.

Svenska Akademien har hela tiden vidhållit att man gjort skillnad på litterärt verk och person i valet av pristagare.

– Även om det är svårt att i praktiken skilja verk från person, är det en sådan distinktion som måste respekteras när vi utser en pristagare. Vi är medvetna om att ett internationellt litterärt pris kan få politiska effekter men politiska avsikter får inte påverka – och har inte tillåtits påverka – arbetet med att utse pristagare, har ständige sekreteraren Mats Malm tidigare sagt till TT.

Oskar Carlsson/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons