Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flyg till Gotland och Norrland ska säkras

Norrland och Gotland riskerar att bli utan flyglinjer i viruskrisen.
För att säkra samhällsviktiga transporter ger regeringen Trafikverket i uppdrag att upphandla flyg på ett antal sträckor.
Coronaviruset • Publicerad 6 april 2020
Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström, infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon på pressträffen där uppdraget att säkra flyg till Norrland och Gotland presenterades.
Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström, infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon på pressträffen där uppdraget att säkra flyg till Norrland och Gotland presenterades.Foto: Erik Simander / TT

Det beskedet lämnade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vid en pressträff tillsammans med Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centern, och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

– Det finns behov, nu när flyget ligger nere, att säkra samhällsviktiga transporter av materiel men också personer, sade Eneroth.

Annons

Trafikverket har fått i uppdrag att så fort som möjligt ingå avtal om flygtrafik till ett antal destinationer i Norrland och till Gotland. Formellt innebär det att regeringen inför en temporär allmän trafikplikt till sju städer i Norrland från Arlanda samt från mellan Arlanda och Gotland.

– Skulle vi inte göra något är det uppenbart vad som skulle ske: Det skulle bli ett totalt stopp i flygtrafiken inrikes, bedömer Emil Källström.

Flera mellanlandningar

Han understryker att det kan bli tal om flera mellanlandningar, högst tre, på vissa sträckor för att klara trafiken till ett rimligt pris.

– Det är en annan typ av flygtransporter än vi är vana vid, men det är ett bra sätt att klara miniminivån och säkra samhällsviktiga transporter, säger Tomas Eneroth.

Det blir dock ingen behovsprövning när det gäller vilka som får köpa biljett, enligt Eneroth.

Regeringen och samarbetspartierna skjuter till 105 miljoner kronor för Trafikverket att handla upp linjer för. Det ska räcka i högst fem månader, men trafik ska handlas upp en månad i taget.

Klart snart

Trafikplikten innebär i praktiken att ett visst antal turer ska upprätthållas enligt avtal med flygbolagen, säger Lena Erixon.

– Vi hoppas att vi ska få i gång trafiken i närtid, säger Lena Erixon om när flygrutterna kan vara säkrade och tillägger att det bör gå att klara på en vecka.

Bara Norrland och Gotland omfattas av åtgärden.

– I andra delar av landet ser vi att vi kan säkerställa behovet med andra transportmedel, motiverar Tomas Eneroth.

Annons

Han poängterar att det är viktigt att hitta balansen mellan att möjliggöra nödvändiga transporter och att minska onödigt resande.

– Vi kan inte ha en ordning där vi inte har några flygtransporter i Sverige. Samtidigt har vi ett intresse av att inte öka passagerartrafiken och smittspridningen, säger inrikesministern.

Fakta: Flyglinjerna som berörs

Kiruna–Arlanda

Luleå–Arlanda

Umeå–Arlanda

Östersund–Arlanda

Skellefteå–Arlanda

Örnsköldsvik–Arlanda

Sundsvall–Arlanda

Visby–Arlanda

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons