Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Regeringen lovar mer hjälp till kommuner

Coronaviruset • Publicerad 1 april 2020
Civilminister Lena Micko (S) vill förenkla byråkratin för landets kommuner så att de kan rikta mer fokus på att hantera coronakrisen. Arkivbild.
Civilminister Lena Micko (S) vill förenkla byråkratin för landets kommuner så att de kan rikta mer fokus på att hantera coronakrisen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen kommer i närtid att presentera en rad åtgärder för att stötta landets kommuner under den rådande coronakrisen. På flera håll i Sverige råder det akut brist på skyddsutrustning och vårdpersonal, enligt landets länsstyrelser.

– Det kommer att handla om resurser, men också om att staten måste lätta på sina regelverk så att kommunerna kan prioritera rätt i det här läget, säger civilminister Lena Micko (S) till Dagens Nyheter.

Annons

Kommunerna ska bland annat få möjlighet att disponera statsbidragen mera fritt, enligt civilministern. Regeringen kan också komma att skjuta upp regeländringar och nya lagar som skulle ha påverkat kommunerna. Kommunernas skyldighet att rapportera och redovisa till staten bör också mjukas upp, anser Micko.

Länsstyrelserna efterlyser också bättre samordning av hur skyddsutrustning ska fördelas.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons