Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Regeringen tidigarelägger statligt kulturstöd

Skansen och andra kulturinstitutioner ges ett andrum när utbetalningar av statligt kulturstöd flyttas fram.
Kultur • Publicerad 1 april 2020
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) tror att de framflyttade utbetalningarna av kulturstödet kan ge ett viktigt andrum. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT
Skansen i Stockholm är en av flera statlig finansierade kulturverksamheter som kommer att få utbetalningen av sitt kulturstöd tidigarelagt. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Skansen, Nordiska museet och andra statligt finansierade kulturinstitutioner har vädjat om extra anslag för att klara av den krissituation de hamnat i på grund av coronaviruset. Regeringen svarar nu med att, för vissa institutioner, tidigarelägga utbetalningar av det redan klubbade statliga stödet.

– Vi kommer att fatta beslutet på torsdag. Vi har ett antal scener, museer och andra institutioner i Sverige som tar emot statligt stöd. Det vi gör är att tidigarelägga utbetalningar som i vanliga fall är utportionerade under året, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Annons

Det rör sig alltså inte om några extra pengar, utan om att pengar som skulle ha utbetalats till exempel i höst i stället betalas ut nu.

– Skansen, Dramaten, Operan, Nordiska museet och andra institutioner har drabbats hårt av minskade entré- och biljettintäkter, några har akut likviditetsbrist. Det här kommer att bli en lättnad i en akut situation.

Frågan om extra anslag till statligt finansierade kulturverksamheter kvarstår. Men Lind påpekar att det finns en pågående dialog.

– Vi har en fortlöpande kontakt med de olika aktörerna. Jag kommer att träffa representanter för samtliga statligt finansierade institutioner om någon vecka, då ska vi analysera situationen noggrant och även behovet av insatser, säger hon.

TT: När kommer stödet att betalas ut?

– Vi kommer att fatta beslut om det på torsdagens regeringssammanträde.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons