Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Arbetslöshet kan stiga till över 700 000

Svensk ekonomi kan rasa med tio procent och antalet arbetslösa stiga till över 700 000 i år om coronasmittans effekter på ekonomin blir mer utdragen.
Det visar regeringens värsta alternativscenario.
Budget • Publicerad 15 april 2020
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar olika budgetscenarier. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar olika budgetscenarier. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Huvudscenariot är dock fortfarande att svensk BNP faller med 4,0 procent i år för att sedan vända upp och växa med 3,5 procent nästa år, enligt prognosen som lämnas i samband med vårbudgeten. En upprepning av bedömningen för ett par veckor sedan.

– Vi har ett tillväxtfall som är ungefär lika stort som vid finanskrisen. Återhämtningen förväntas pågå under flera år, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Annons

Arbetslösheten spås öka från 6,8 procent i fjol till 9,0 procent i år, där den även ligger kvar nästa år.

– Det är den största ökningen sedan krisen på 90-talet, säger Andersson.

"Första gången"

Och för att klara alla krispaketen höjs utgiftstaket med 350 miljarder kronor:

– Det är första gången som en sittande regering föreslår en höjning gällande utgiftstaket. Anledningen till att vi gör det är för att ta rejält med höjd. De beräkningar vi gjort kan bli betydligt dyrare och dessutom för att inte utesluta eventuella ytterligare åtgärder, säger Andersson.

En av de större krisåtgärderna är statligt permitteringsstöd. 127 000 personer har i nuläget beviljats korttidspermitteringar, uppger finansministern:

– Åtgärderna har verkligen använts och det här är en viktig likviditetsförstärkning för svenska företag, säger hon.

Blir sannolik mer

Påverkan på de offentliga finanserna uppgår till totalt 200 miljarder kronor, hittills.

– De åtgärder vi lagt fram saknar motstycke i svensk historia. Mycket talar för att de kommer att växa. Utöver de här summorna kommer vi behöva lägga stora summor på att återstarta ekonomin. Det är viktigt att säga att inget land har obegränsade resurser, säger Andersson.

Utvecklingen är ovanligt svårbedömd i coronatiderna. Och blir krisen djupare och längre än nu bedömt rasar BNP med tio procent i år, och arbetslösheten stiger till hela 13,5 procent, vilket skulle innebära 740 000 arbetslösa, där den även i stort sett ligger kvar följande år, enligt regeringens värsta scenario.

Ljusare scenario

Regeringen har också räknat på ett ljusare scenario, där återhämtningen blir starkare. Då stiger BNP med hela 5,2 procent nästa år och arbetslösheten återgår nästan till samma nivå som innan krisen började.

Annons

– Givet det osäkra läget är det alternativa scenariot som är mera pessimistiskt kanske mer intressant, säger finansministern.

– Samtidigt ska man säga att alla scenarier är väldigt osäkra just nu.

På frågan om vilken mån huvudscenariot redan är överspelat, pekar hon på att alla prognoser nu ska ses som räkneövningar:

– Det är en väldigt snabb utveckling. Vårt huvudscenario ligger inte mycket annorlunda jämfört med många andra bedömare så det är inte helt överspelat.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons