Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Regeringens 80-årsgåva – bestick för 600 000

Danmark • Publicerad 16 april 2020
Drottning Margrethe har ett nedtonat 80-årsfirande i viruskristen, men kan i framtiden erbjuda kung Carl XVI Gustaf (till vänster) och andra fina gäster nyrenoverade festbestick på Christiansborg. Bilden är från hennes 75-årsfest 2015.
Drottning Margrethe har ett nedtonat 80-årsfirande i viruskristen, men kan i framtiden erbjuda kung Carl XVI Gustaf (till vänster) och andra fina gäster nyrenoverade festbestick på Christiansborg. Bilden är från hennes 75-årsfest 2015.Foto: Joachim Adrian/Polfoto/AP

Den danska drottningen får inte vilka knivar och gafflar som helst i 80-årspresent. De renoverade besticken är så fina att folketinget och Danmarks regering delar på gåvan à drygt 600 000 kronor.

Det handlar om dessertbestick med anor. De tillverkades på 1870-talet, för att användas vid "de stora borden på Christiansborg", slottet i Köpenhamn som på den tiden användes av både den dåtida danska riksdagen och kung Kristian IX.

Annons

Men efter över 150 års fester och middagar har besticken varit i skriande behov av upputsning, och de folkvalda har nu sett till att de renoverats. Hur många uppsättningar det handlar om framgår inte, men prislappen för översynen blev hela 420 000 danska kronor, motsvarande 615 000 svenska kronor.

Drottning Margrethe fyller 80 år på torsdagen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons