Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Regioner hjälps åt med inköp av läkemedel

Coronaviruset • Publicerad 3 april 2020
Fyra regioner har fått i uppdrag att samordna inköp av läkemedel nationellt. Arkivbild.
Fyra regioner har fått i uppdrag att samordna inköp av läkemedel nationellt. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fyra regioner – Skåne, Stockholm, Västra Götaland och Östergötland – har fått i uppdrag från övriga regioner att ansvara för att köpa in de läkemedel som på ett nationellt plan anses mest centrala och kritiska.

"I det särskilda läge som vi befinner oss i med pandemin så är det bra att regionerna nu snabbt ökar möjligheterna att så långt som möjligt säkra tillgång till läkemedel till sjukvården som under rådande situation kan vara svåra att få tillgång till", säger Emma Spak, sektionschef på avdelningen vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), i ett pressmeddelande.

Annons

Läkemedelsdistributörerna Oriola och Tamro ska ansvara för att se över tillgängligheten på läkemedel på en övergripande nivå och även hjälpa regionerna vid nationella inköp.

"Regionerna är helt överens med myndigheter, läkemedelsbranschen och SKR att det särskilda läget kräver andra åtgärder än tidigare", säger Emma Spak vidare.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons