Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Regioner uppmanas ta ansvar för kulturen

Regeringens stödmiljoner räcker inte – kommuner och regioner behöver ta ansvar för att bevara kulturen som drabbas hårt av coronapandemin, anser paraplyorganisationen Klys.
Kultur • Publicerad 17 april 2020
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (S) meddelade att regeringen beslutat om ett krisstödpaket om 500 miljoner kronor till kultursektorn. Men enligt organisationen Klys behöver regioner och kommuner ta ansvar för att bevara kulturen. Arkivbild.
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (S) meddelade att regeringen beslutat om ett krisstödpaket om 500 miljoner kronor till kultursektorn. Men enligt organisationen Klys behöver regioner och kommuner ta ansvar för att bevara kulturen. Arkivbild.Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Klys anser att regeringens krisstödpaket om 500 miljoner till kulturen inte är tillräckligt för att tillgodose de regionala behoven och föreslår därför en rad åtgärder i ett regionalt krispaket, där högsta prioritet är att kompensera de stora inkomstbortfallen hos kulturarbetare.

Krispaketet som organisationen föreslår innebär bland annat att regionerna fullföljer de avtal som tecknats inom nöjes- och kulturkategorin. Om evenemangen inte kan genomföras som planerat, ska kulturskaparen få det avtalade arvodet eller lönen ändå.

Annons

Klys vill också att hyran för kulturlokaler i regionerna ska sänkas, och att regionerna ska öka det ekonomiska stödet – dels genom särskilda bidrag och krismedel, men också genom ökad flexibilitet vad gäller befintliga stöd.

Organisationen uppmuntrar även regionerna till stimulansåtgärder – att boka in och ge uppdrag åt kulturarbetare.

"Det är Klys yrkesgrupper som skapar den konst och kultur som utgör ett samhälles själ och identitet. Inte minst i dessa coronatider blir det tydligt hur mycket musiken, filmen, scenkonsten, bildkosten, litteraturen och journalistiken betyder i människors liv", heter det i förslaget.

Klys, Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd, är en paraplyorganisation med 14 medlemsorganisationer och ungefär 30 000 medlemmar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons