Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rekordhög arbetslöshet i Norge

Arbetslösheten i Norge har ökat till 10,7 procent, enligt norska myndigheter.
Det är den högsta siffra som noterats, och innebär att 301 000 personer är registrerade som heltidsarbetslösa.
Ekonomi • Publicerad 3 april 2020
Aktiviteten minskar inom det norska näringslivet. Arkivbild.
Aktiviteten minskar inom det norska näringslivet. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

– Vi har sett en drastisk försämring av arbetsmarknaden den senaste månaden. Många har blivit permitterade, säger Sigrun Vågeng på den norska myndigheten NAV, som motsvarar Sveriges försäkringskassa, arbetsförmedling och socialtjänst.

Räknar man även in de deltidsarbetslösa är 411 000 personer i Norge utan arbete. Det är en mycket stor ökning sedan februari, då 62 000 personer var utan jobb.

Annons

Sektorn "resor och transport" är hårdast drabbad, där 26 procent av jobben försvunnit. Även inom butikssektorn är fallet stort, rapporterar Dagens Næringsliv. Störst är ökningen av andelen arbetslösa i Oslo.

Samtidigt finns färre jobb att söka i Norge, där antalet jobbannonser på NAV minskat med 27 procent under mars jämfört med samma period förra året. Endast inom sektorn "jordbruk, skogsbruk och fiske" blev de utlysta jobben fler.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons