Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler vill läsa till sjuksköterska

Antalet anmälningar till höstens utbildningar vid högskolor och universitet blev rekordhögt.
Utbildning • Publicerad 16 april 2020
Antal ansökningar till högskolor och universitet till höstterminen 2020 jämfört med höstterminen 2019.
Antal ansökningar till högskolor och universitet till höstterminen 2020 jämfört med höstterminen 2019.Foto: Ingela Landström/TT
Allt fler söker in till högskolans kurser och program. Arkivbild.
Allt fler söker in till högskolans kurser och program. Arkivbild.Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

När antagningen stängde natten till torsdagen hade drygt 407 000 anmälningar kommit in, vilket är en ökning med 13 procent, visar siffror från Universitets- och högskolerådet (UHR).

Det betyder också att den tidigare toppnoteringen från 2014 som låg på 390 970 anmälningar har passerats med fyra procent.

Annons

– Det är en fantastisk ökning, och särskilt glädjande är siffrorna kring sjuksköterskeprogrammen som har ökat med 33 procent. Det visar att många människor har ett stort samhällsengagemang i landet, säger Karin Röding.

Vårdområdet drar

Efter justering landade ökningen av antalet sökande till sjuksköterskeprogrammet på 34 procent. Läkarprogrammen fick 26 procent fler sökande medan utbildningarna till biomedicinsk analytiker ökade med 22 procent. Men UHR har ännu inte någon sammanställning av sökförändringen till andra stora utbildningar – den publiceras nästa vecka.

Enligt UHR ökade antalet sökande i alla åldersgrupper, men mest i den kull som är på väg att lämna gymnasieskolan (19 år och yngre). Där var ökningen 28 procent jämfört med förra höstterminen. Andelen kvinnliga sökande var 63 procent, oförändrat sedan i fjol.

Osäkerhet bidrar

Det är dock för tidigt att dra några slutsatser om ökningen, menar Röding. Men osäkra tider lockar ofta fler att söka utbildningar och kurser.

– Det är inte ovanligt när det är oro och kris att människor söker sig till utbildning. Det är ju klart att i den osäkra tid vi lever i nu så bidrar det, säger hon.

Den 30 mars meddelade regeringen att högskolor och universitet får ett tillskott så att de kan utöka antalet studieplatser i spåren av coronakrisen. Hur platserna ska fördelas mellan olika lärosäten är inte klart, men förslaget är mer än välkommet.

– Det är väldigt bra när det är så många sökande. Det ökar ju chanserna att bli antagen till det man vill utbilda sig till, säger Röding.

Högt tryck

Högskole- och forskningsminister Matilda Ernkrans (S) utesluter inte att det kan bli ytterligare tillskott av studieplatser.

– Det vi beslutat om och nu är i gång med är en permanent utbyggnad av högskoleutbildning som startar hösten 2020. Det fortsätter även 2021, till 2 600 platser. Det känns som att det var ett helt rätt beslut, när vi ser att rekordmånga sökt. Sedan är det naturligtvis så att effekterna av coronaviruset prövar oss hela tiden, och det är klart att vi inte kan utesluta någonting för framtiden, säger hon.

Fakta: Högskolan i coronatider

Den 13 mars beslutade Universitets- och högskolerådet (UHR) att ställa in vårens högskoleprov som skulle ha hållits den 4 april.

Den 17 mars rekommenderade Folkhälsomyndigheten gymnasieskolor, universitet, högskolor och vuxenutbildning att undervisa på distans. Rekommendationen gäller från och med 18 mars.

Den 30 mars presenterade regeringen ett krispaket med bland annat fler studieplatser på högskolor och universitet. Antalet platser ökar med totalt 9 300 i år och 6 600 nästa år. Studieplatserna fördelas på sommarkurser (endast 2020), basår och permanent utbyggnad av studieplatser.

Fribeloppet i studiemedlen slopas tillfälligt för att vårdstudenter ska kunna gå in och hjälpa till i vården utan att studiemedlet minskas.

Fakta: Högskolan i coronatider

De lärosäten som fick flest sökande till höstens utbildningar var:

Lärosäteantal ansökningarUppsala universitet92 143Stockholms universitet83 807Göteborgs universitet77 249Umeå universitet76 988Lunds universitet70 117

Det lärosäte som hade flest förstahandssökande var Stockholms universitet: 40 506. Göteborgs universitet hade flest förstahandssökande till program: 20 971.

UHR redovisar även söktal per enskild utbildning (program eller kurs vid ett visst lärosäte). Av den framgår att ett antal jurist- och läkarprogram vid de stora universiteten fått flest sökande, vilket är i linje med tidigare år. Allra flest sökande hade juristprogrammet vid Stockholms universitet: 7 204.

Det program som hade flest förstahandssökande var läkarprogrammet vid Karolinska institutet: 2 286.

Av UHR:s datafiler framgår också, i likhet med tidigare år, att många utbildningar har få sökande.

UHR publicerar en analys av anmälningsstatistiken den 23 april.

Källa: UHR

Fakta: Högskolan i coronatider

Även universitetens och högskolornas sommarkurser har lockat många sökande.

När anmälan till sommarkurserna stängde den 16 mars hade 44 500 ansökt, en ökning med 22 procent jämfört med sista anmälningsdag i fjol.

Därefter har mängder av sena ansökningar tillkommit. Torsdag den 16 april var det totala antalet sökande därför uppe i 68 370.

I fjol tillkom också sena ansökningar. Den 29 april 2019 var det totala antalet ansökningar uppe i 45 900.

Första urval till årets sommarkurser görs 23 april.

Källa: UHR

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons