Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Riksdagen sänker Dambergs vapenförslag

Riksdagen föreslås säga nej till krav på tillstånd för lösa vapenmagasin. Justitieutskottet anser att regeringens förslag skulle innebära krångel för skötsamma vapenägare, inte för gängkriminella som tanken varit.
Beklagligt, anser inrikesminister Mikael Damberg (S).
Vapen • Publicerad 2 april 2020
Riksdagens justitieutskott vill att riksdagen slänger inrikesminister Mikael Dambergs (S) förslag, om krav på tillstånd för lösa vapenmagasin, i papperskorgen.
Riksdagens justitieutskott vill att riksdagen slänger inrikesminister Mikael Dambergs (S) förslag, om krav på tillstånd för lösa vapenmagasin, i papperskorgen.Foto: Janerik Henriksson/TT

"Syftet att minska tillgången till magasin bör enligt utskottets mening i stället säkerställas genom åtgärder som inte är betungande för enskilda legala vapenägare", skriver majoriteten i utskottet.

De borgerliga partierna samt Sverigedemokraterna vill därför att riksdagen avslår regeringens proposition. Att polisen ställt sig bakom krav på tillstånd för alla lösa vapenmagasin biter inte på majoriteten.

Annons

"Vi kan tyvärr konstatera att Moderaterna, Sverigedemokraterna och flera andra partier trots detta nu säger nej polisens begäran om ett verktyg som hade kunnat sätta gängkriminella med vapenmagasin i fängelse – i stället för att de som i dag kan springa omkring fritt på stan med vapenmagasin till pistoler och andra skjutvapen utan risk för fängelse", säger inrikesministern i en skriftlig kommentar.

Han varnar för att Sverige kan bli stämt av EU-kommissionen för att inte ha infört regler för vapenmagasin i tid.

Förslaget innebar att den vapenägare som har tillstånd för ett eller flera vapen inte skulle behöva tillstånd för magasin till dem, men väl för andra magasin. Förslaget skulle också, enligt regeringen, göra det enklare än idag för polisen att beslagta lösa magasin som hittas hos kriminella.

Utskottets majoritet anser att nackdelarna med förslaget överväger de positiva effekter som det kunde innebära.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons