Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Riksdagsmajoritet för en lex Lilla hjärtat

Ett barn ska inte kunna ryckas hur som helst från sina fosterföräldrar.
Riksdagen ska nu själv, utan att vänta in regeringen, försöka ändra lagen så att fosterbarns behov av stabilitet väger tyngre när beslut tas om deras framtid.
Politik • Publicerad 9 april 2020
Ett fosterhemsplacerat barn ska ges större rättigheter än i dag. Arkivbild.
Ett fosterhemsplacerat barn ska ges större rättigheter än i dag. Arkivbild.Foto: Yvonne Åsell/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto: Henrik Montgomery/TT
Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) säger att riksdagen tar ett steg framåt för en lag som ska stärka fosterbarns rätt, en lex Lilla hjärtat. Arkivbild.
Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) säger att riksdagen tar ett steg framåt för en lag som ska stärka fosterbarns rätt, en lex Lilla hjärtat. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Ställningstagandet har skyndats på av ett uppmärksammat fall där en liten flicka, omtalad som "Lilla hjärtat", efter flera år i fosterfamilj skickades tillbaka till de biologiska föräldrarna och dog. Mamman misstänks för brott.

– Barnets eget behov av långsiktighet och stabilitet, till exempel att ha rotat sig i en fosterfamilj, ska väga tyngre och att den biologiska familjens automatiska rätt att få tillbaka barnet ska väga något lättare, säger moderatledaren Ulf Kristersson om innebörden av det som en majoritet i riksdagens socialutskott nu vill genomföra.

Annons

– Vi kan kalla det lex Lilla hjärtat, helt enkelt, säger Acko Ankarberg Johansson, ordförande (KD) i socialutskottet.

Hon säger att det är mycket bra att riksdagen nu ställer sig bakom en linje som Kristdemokraterna sedan 2015 har lagt motioner om.

Mer underlag

Majoriteten i utskottet som säger att riksdagen nu ska ta fram lagstiftning direkt utgörs av de fyra borgerliga, tidigare Allianspartierna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Acko Ankarberg Johansson beskriver regeringens hållning som att den också vill göra ändringar, men i sin egen takt.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att det för henne knappast är en tävling om vem som hinner först. Hon säger att regeringen sedan länge förbereder en lagändring men att mer underlag behövs för att det ska bli bra. Det är, i det här fallet, en mindre god idé att riksdagen lagstiftar på egen hand. Och det är inte så enkelt, hävdar hon, att bara införa de ändringar som en utredning föreslog 2015.

– Ska barnens bästa tolkas på det sätt som jag, och som jag utgår ifrån, även riksdagens partier vill så behöver vi mer underlag, säger Lena Hallengren som inte vågar bedöma hur lång tid det skulle ta att inhämta det som fattas.

Första steg

Ulf Kristersson hävdar att riksdagens ställningstagande utgör det första steget på decennier som går i rätt riktning.

– Vi har forskat på svenska fosterbarn i flera decennier, vi vet att de inte har stabilitet, att de hoppar mellan olika familjer och ingen har gjort någonting.

Kristersson säger att riksdagen nu ska stifta lag utifrån den utredning som kom 2015 och som Kristersson som ansvarigt statsråd tillsatte under allianstiden.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons