Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Riksdagsutskott vill se fler livstidsstraff

Riksdagens justitieutskott kommer att ta fram ett eget lagförslag i syfte att se till straffet för mord oftare blir livstid.
Politik • Publicerad 16 april 2020
Riksdagens justitieutskott tar fram ett eget lagförslag som ska leda till fler livstidsstraff vid morddomar. Arkivbild.
Riksdagens justitieutskott tar fram ett eget lagförslag som ska leda till fler livstidsstraff vid morddomar. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det blev resultatet av torsdagens utskottsmöte. Bakom förslaget står Moderaterna, som har stöd av Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. Utskottet kommer nu att lämna in en lagrådsremiss.

Utskottsordföranden, socialdemokraten Fredrik Lundh Sammeli, är kritisk till att utskottet på egen hand tar fram lagförslag, utan en proposition från regeringen.

Annons

– Det riskerar att leda till sämre lagstiftning, säger han.

Lundh Sammeli pekar också på att flera domstolar yttrat kritik i sina remissvar. Domstolarna pekar på att straffet för mord ändrades så sent som den 1 januari i år och att det är för tidigt att säga hur den lagändringen kommer att tillämpas.

Moderaterna vill att lagen kompletteras med två nya omständigheter som ska leda till livstidsstraff för den som fälls för mord. Den ena är mord på närstående och den andra mord inom ramen för organiserad brottslighet.

Det är för närvarande oklart om lagförslaget kommer att få majoritetsstöd när det är dags för hela riksdagen att fatta beslut.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons