Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rohingyer isoleras för att stoppa virus

Bangladesh • Publicerad 9 april 2020
Rohingyer i flyktinglägret Kutupalong i Cox´s Bazar i Bangladesh. Oron växer för att coronaviruset ska få fäste i området.
Rohingyer i flyktinglägret Kutupalong i Cox´s Bazar i Bangladesh. Oron växer för att coronaviruset ska få fäste i området.Foto: Suzauddin Rubel/AP/TT

Över en miljon rohingyer bor i flyktingläger i Cox's Bazar i Bangladesh. Nu isoleras de helt för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Inget fall har ännu bekräftats i lägren, men experter har varnat för att viruset lätt kan spridas om det får fäste. Nu är det förbjudet att både gå in i och lämna läger i området och polis och soldater patrullerar för att kontrollera att reglerna följs. Också hjälparbetare berörs av restriktionerna och arbetsstyrkan har krympt med 80 procent, enligt flyktingkommissionären Mahbub Alam Talukder.

Annons

– Bara människor som jobbar med akut livsmedelsförsörjning och vård får fortsätta arbeta och måste vidta extrem försiktighet, säger han.

Rohingyerna är enligt FN en av världens mest utsatta minoriteter. 2017 slog militären i Myanmar ner hårt mot rohingyer i delstaten Rakhine, vilket tvingade över 700 000 människor på flykt över gränsen till Bangladesh.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons