Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rooney slår tillbaka mot ministern: "Skamligt"

Kritiska röster har krävt att spelarna i Premier League ska gå ned i lön.
Wayne Rooney tycker att diskussionen har varit ovärdig.
"Hur de senaste dagarna har utspelat sig har varit skamligt", skriver han i The Sunday Times.
Fotboll • Publicerad 5 april 2020
Derbys lagkapten Wayne Rooney tycker att spelarna i Premier League har blivit attackerade på ett skamligt sätt. Arkivbild.
Derbys lagkapten Wayne Rooney tycker att spelarna i Premier League har blivit attackerade på ett skamligt sätt. Arkivbild.Foto: Rui Vieira/AP/TT

Med ett allt hårdare tonläge har kritiker i Storbritannien den senaste veckan belyst det orimliga i att stora delar av Premier League-klubbarnas organisationer permitterats – medan lönerna för lagens spelare däremot varit orubbade.

En av dessa har varit landets sjukvårdsminister Matt Hancock – som kort efter att ha vädrat sin åsikt fick se den engelska högstaligan konsultera sina spelare gällande en lönesänkning på 30 procent.

Annons

En som bestört har följt utvecklingen från sidan är den före detta landslagsstjärnan Wayne Rooney, numera spelare i Championship-laget Derby.

"Är han desperat?"

"Först sade hälsoministern att Premier League-spelare borde gå ned i lön. Var han desperat att få bort uppmärksamhet från hans regerings hantering av den här pandemin?", skriver 34-åringen i en kolumn i tidningen Sunday Times.

Rooney ifrågasätter bland annat Premier Leagues beslut att gå ut i det offentliga med att diskussioner om lönesänkningar pågår.

"Det känns som att det görs för att skuldbelägga spelarna – att tvinga dem in i ett hörn där de får plocka upp notan för de förlorade intäkterna."

Enkla måltavlor

Fotbollsstjärnan tillägger att spelarna, hur man än vrider och vänder på det, är "enkla måltavlor" – och att lönesänkningar är något som borde diskuteras från fall till fall.

"En spelare kanske säger 'Jag har råd att sänka min lön med 30 procent' medan en annan kanske säger 'Jag har bara råd att gå ned 5 procent'. Jag tror inte att det skulle orsaka några problem i omklädningsrummen", skriver han.

Frågan är dock om Storbritannien skulle gynnas i den pågående coronakrisen av att landets fotbollsstjärnor avstod delar av sin lön. Spelarfacket PFA har i ett uttalande slagit fast att en sådan åtgärd skulle innebära att 200 miljoner pund, motsvarande 2,5 miljarder kronor, skulle gå förlorade i skatteintäkter – något som skulle slå hårt mot sjukvården.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons