Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rusning väntas efter permitteringsstöd

Trycket väntas bli hårt när ansökningstiden för stöd för korttidsarbete öppnar på tisdagen.
Coronaviruset • Publicerad 7 april 2020
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson Liberalerna, finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson Centerpartiet, har presenterat en rad krispaket för företagen. Arkivbild.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson Liberalerna, finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson Centerpartiet, har presenterat en rad krispaket för företagen. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
"En ansökan som är rätt kan vi handlägga snabbare, behöver man komplettera kommer det att ta tid", säger Tim Brooks på Tillväxtverket.
"En ansökan som är rätt kan vi handlägga snabbare, behöver man komplettera kommer det att ta tid", säger Tim Brooks på Tillväxtverket.Foto: Janerik Henriksson/TT

Sedan regeringen lanserade korttidsarbete som en krisåtgärd för tre veckor sedan har intresset varit stort från näringslivets sida. I stället för att behöva säga upp personal kan företag dra ned på arbetstiden samtidigt som staten går in och tar en del av lönekostnaden. Den anställde får behålla minst 90 procent av lönen.

Tillväxtverket fick i uppdrag att administrera stödet och i genomsnitt har det varit 40 000 träffar om dagen på myndighetens webbplats. Vissa dagar så många som 70 000.

Annons

– Det är väldigt många som hör av sig. Vi får ungefär tusen samtal per dag sedan stödet blev känt, säger Tim Brooks, chef på avdelningen för företag på Tillväxtverket.

Lånar personal

Arbetsuppgiften är helt ny och verket har jobbat för högtryck för att hinna få allt på plats. Lagförslaget klubbades så sent som i torsdags i riksdagen. Omprioriteringar har gjorts i verksamheten, personal har lånats in från andra myndigheter, till exempel Naturvårdsverket, och datasystemet har biffats upp.

In i det sista arbetade riksdag och regering med detaljerna i förslaget. Till exempel klargjordes att även familjeföretag omfattas liksom företag som finansierar sin verksamhet med skattepengar. Dessutom finns nu en rekommendation om att det inte är lämpligt att företag gör utdelningar till aktieägarna om de vill ta del av stödet.

– Det kommer att bli en del av vår uppföljning att kontrollera det, säger Tim Brooks.

Fylla i rätt

Hur snabbt företagen kan få stödet utbetalt vågar han inte utlova.

– Jag vågar inte ge ett datum. Men vår ambition är att kunna betala ut pengarna till dem som är berättigade så snabbt som möjligt, säger han.

Det bästa råd han kan ge företagen är att göra förarbetet grundligt. Läsa på och ta fram nödvändiga underlag.

– Det är viktigare att man har gjort rätt än att man är ute och trycker på knappen så fort som möjligt. En ansökan som är rätt kan vi handlägga snabbare, behöver man komplettera kommer det att ta tid, säger Tim Brooks.

Fakta: Vad är korttidsarbete?

Är ett stöd som kan minska arbetsgivarens lönekostnader med hälften samtidigt som den anställde får behålla minst 90 procent av lönen.

Kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem. Den anställde går då ner i tid och slipper att bli uppsagd, medan staten går in och ger ekonomiskt stöd.

Arbetsgivare måste först ha gjort vad de kan för att minska kostnaderna, till exempel säga upp vikarier, konsulter och liknande.

Arbetstiden kan minska med 20, 40 eller 60 procent.

Arbetsgivaren kan få stöd i sex månader, med möjlig förlängning i ytterligare tre månader.

Som mest kan en arbetsgivare få 26 030 kronor per anställd och månad. Det gäller om arbetstiden minskas med 60 procent och lönen ligger på mer än 44 000 kronor.

Ansökan är öppen från den 7 april till årets slut. Stödet gäller retroaktivt från den 16 mars.

Källa: Tillväxtverket

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons