Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Styckmördare i karantän – rättegång får vänta

En berusad professor ramlar i en flod med ett par kvinnoarmar i sin ryggsäck. I och med det avslöjas ett makabert mord som chockar hela Ryssland. Rättegången skulle ha inletts på torsdagen – men har skjutits upp.
Ryssland • Publicerad 9 april 2020
Mannen, som har erkänt att han mördade sin 24-åriga flickvän, i rätten i S:t Petersburg i november förra året.
Mannen, som har erkänt att han mördade sin 24-åriga flickvän, i rätten i S:t Petersburg i november förra året.Foto: Dmitri Lovetskij/AP/TT

Det var i november i förra året som en kraftigt berusad man räddades ur den iskalla Mojkafloden i S:t Petersburg. Med sig hade han en ryggsäck med ett par kvinnoarmar i. Det ska snart visa sig att den framstående historikern skjutit ihjäl sin 24-åriga tidigare student och flickvän, för att sedan stycka hennes kropp.

Han uppges ha planerat att kasta kroppsdelarna i floden för att sedan ta sitt liv framför Peter-Paulfästningen, utklädd till Napoleon. Men historieprofessorn greps. Och på torsdagen var det tänkt att rättegången skulle ha inletts – men den har skjutits upp till ett oklart datum, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Mördare i karantän

Annons

Anledningen är att den åtalade befinner sig i karantän i Kresty-fängelset i S:t Petersburg, dit han kom från Moskva den 5 april. Det är oklart om åtgärden beror på coronaviruset eller något annat. Enligt fängelsets presstjänst är det inte tillåtet att hålla en brottsrättegång via video.

Mannen, som var 63 år när greps, byggde sin karriär kring att studera och imitera Napoleon Bonaparte. Han pratade gärna franska, har tilldelats Hederslegionen och ville helst bli tilltalad "Ers Majestät". Men han var också känd för en lång historia av att sextrakassera och vara våldsam mot kvinnliga studenter vid det prestigeuniversitet i S:t Petersburg där han var verksam.

– Han trodde att han kunde komma undan med vadsomhelst och såg ner på världen som om han faktiskt vore Napoleon, har Lydia Nevzorova, som träffat historikern vid flera tillställningar, tidigare sagt till tidningen The New York Times.

Väckte debatt

Det brutala mordet väckte debatt om det utbredda problemet med mäns våld mot kvinnor i Ryssland. Och många kritiserade universitetet för att ha sett mellan fingrarna när det gällde rapporter om professorns våldsamma beteende.

Historikern, som har erkänt mordet, har genomgått en sinnesundersökning. Han hävdar att han "förlorade kontrollen" under ett bråk som handlade om hans barn från en tidigare relation och sköt sin partner fyra gånger med ett avsågat gevär. Han har också sagt att han ångrar sig.

Fakta: Blåmärke inget brott

Det uppmärksammade styckmordet satte återigen ljuset på det utbredda problemet med våld mot kvinnor i Ryssland. Människorättsorganisationer som Human Rights Watch har larmat om ryska myndigheters oförmåga att ta fall av våld mot kvinnor på allvar.

Ryssland saknar en lag mot kvinnomisshandel. Och 2017 genomfördes en lagändring som i princip avkriminaliserade våld i hemmet i ett land där många inte ser det som en stor sak att slå sin partner. I och med lagändringen ses en första misshandel, som inte resulterar i sjukhusvård, som en administrativ förseelse som leder till små böter eller kortare fängelsestraff.

Det ryska samhällets inställning till våld i nära relationer gör att många kvinnor håller tyst om övergreppen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons