Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rysk tränare dopningsavstängd efter mutförsök

Friidrott • Publicerad 17 april 2020
Tränaren försökte muta en dopningskontrollant. Nu fälls han för dopningsbrott och blir avstängd i fyra år. Arkivbild.
Tränaren försökte muta en dopningskontrollant. Nu fälls han för dopningsbrott och blir avstängd i fyra år. Arkivbild.Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Den ryske friidrottstränaren Andrej Jeremenko har stängts av i fyra år för att ha försökt muta en dopningskontrollant.

Under de ryska mästerskapen 2017 försökte Jeremenko förhindra att häcklöparen Julia Malueva skulle bli testad och erbjöd till sist pengar till personen som skulle utföra dopningskontrollen.

Annons

Då hade Malueva tidigare låtsas svimma och förstört sitt första dopningsprov genom att "tappa" det i en toalett. Hon fördes senare till sjukhus med ambulans, men Idrottens skiljedomstol Cas slår nu fast att hennes sjukdomsfall var påhittat.

Malueva har redan stängts av fram till 2022, men tränaren Jeremenko friades först av ryska dopningsorganisationen Rusada. Det överklagades dock till Cas, som nu fäller honom.

I december i fjol stängdes Ryssland av från all internationell idrott de kommande fyra åren för systematiska dopningsbrott. Domen har överklagats till Cas.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons