Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ryssar behöver inte jobba i april

Ryska medborgare behöver inte gå till jobbet under hela april månad, meddelar president Vladimir Putin i ett tv-sänt tal.
Det hjälper att människor har hållit sig hemma, men virusspridningens kulmen är ännu inte nådd, säger han.
Ryssland • Publicerad 2 april 2020
En polis med ansiktsmundering patrullerar på en gata i Groznyj.
En polis med ansiktsmundering patrullerar på en gata i Groznyj.Foto: Musa Sadulayev/AP/TT
Två poliser patrullerar på ett näst intill tomt Röda torget i Moskva, i måndags.
Två poliser patrullerar på ett näst intill tomt Röda torget i Moskva, i måndags.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Sjukhuschefen Denis Protsenko skakar hand med Vladimir Putin när presidenten besöker ett sjukhus för coronapatienter utanför Moskva. Bilden togs den 23 mars och några dagar senare testade Protsenko positivt för coronasmittan.
Sjukhuschefen Denis Protsenko skakar hand med Vladimir Putin när presidenten besöker ett sjukhus för coronapatienter utanför Moskva. Bilden togs den 23 mars och några dagar senare testade Protsenko positivt för coronasmittan.Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik via AP/TT
En stor skylt på Fredsavenyn i Moskva påminner de få personer som passerar: Undvik platser med många människor – det räddar liv.
En stor skylt på Fredsavenyn i Moskva påminner de få personer som passerar: Undvik platser med många människor – det räddar liv.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

I ett liknande tal till nationen förra veckan meddelade Putin att alla ryssar som inte har samhällsbärande arbetsuppgifter ska vara lediga med full lön.

Flera röster har höjts inom den ryska vården om att detta bör förlängas. Nu gäller påbudet till och med den 30 april.

"Går ännu inte vända"

Annons

Ryssland låg länge lågt i virusfrågan, då myndigheterna rapporterade få fall under de veckor då smittan fick ett allt tydligare fäste över hela världen. Även om landet stängde gränserna i ett tidigt skede och det federala styret sade sig ha läget under kontroll sattes stora frågetecken vid de officiella, relativt låga siffrorna.

De senaste veckorna har läget trappats upp och det har tillkännagivits att 30 människor dött i landet efter att ha insjuknat i covid-19. Smittan har upptäckts hos 3 500 människor, men som i så många andra drabbade länder finns där ett mörkertal att ta i beaktning.

Att människor har börjat isolera sig själva har varit till stor hjälp, säger Putin i sitt framförande.

– Virologer tror att smittans kulmen ännu inte har nåtts, inklusive i vårt land, säger presidenten enligt nyhetsbyrån Interfax.

– Det finns regioner i federationen där viruset redan utgör ett allvarligt hot mot människor. Till exempel i Moskva, där utvecklingen ännu inte går att vända, trots de åtgärder som vidtagits av federala och lokala myndigheter.

Många miljoner hemma

I huvudstaden har de 12 miljoner invånarna beordrats att hålla sig hemma i allra möjligaste mån, varpå en stor del av Rysslands regioner följt efter med liknande påbud om karantän.

Guvernörerna kommer att få större befogenheter att fatta de beslut de anser behövs i respektive region, meddelar Vladimir Putin.

Den ryska statsduman röstade tidigare i veckan igenom lagstiftning som innebär att personer som bryter mot karantänsregler riskerar fängelsestraff. Regeringen gavs också mandat att införa undantagstillstånd i landet.

Den 67-årige presidenten Putin fortsatte länge att arbeta som vanligt och besökte bland annat ett sjukhus utanför Moskva för en dryg vecka sedan, där han skakade hand med en chefläkare som senare visade sig vara smittad.

Allt är bra med Putin, säger hans talesperson Dmitrij Peskov, som tillägger att förebyggande åtgärder har vidtagits runt presidenten.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons