Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ryssland rasar över riven staty i Prag

Tjeckien • Publicerad 10 april 2020
Statyn av den sovjetiske generalen Ivan Konev lyftes bort från sin sockel i Prag förra fredagen.
Statyn av den sovjetiske generalen Ivan Konev lyftes bort från sin sockel i Prag förra fredagen.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Ryssland visar ett stort missnöje över att myndigheterna i Tjeckiens huvudstad Prag valt att riva en staty av en sovjetisk general.

Statyn föreställer generalen Ivan Konev, som ledde Röda armén vid östfronten under andra världskriget och var med och befriade Prag från nazitysk ockupation. I Tjeckien ses statyn också som en symbol för decennier av förtryck under kommunistiskt styre.

Annons

Rysslands ambassad i Prag protesterar och den ryska federala utredningsmyndighet har börjat utreda om rivningen kan utgöra ett brott, trots att det skett i ett annat land. I Ryssland är det ett särskilt brott att vandalisera viktiga militära symboler.

Den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu har krävt av sin tjeckiske kollega Lubomir Metnar att statyn ska överlämnas till Ryssland. Metnar har svarat att det inte är möjligt då den tillhör den tjeckiska huvudstaden.

En myndighetsföreträdare i Prag säger till nyhetsbyrån CTK att statyn ska placeras på ett museum tillägnat det dåvarande Tjeckoslovakiens historia.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons