1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ryssland återbördar fartyg till Ukraina

Tre ukrainska fartyg som beslagtogs av Ryssland för ett år sedan ska återföras till Ukraina. Kiev har tryckt på för att de ska återlämnas inför de planerade fredssamtalen i Paris nästa månad.
De ukrainska fartygen efter det att de beslagtagits. Arkivbild.
Foto: AP/TT

Det ryska beslutet kommer efter en överenskommelse med Ukraina. Fartygen ska vara återbördade på måndag, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax med hänvisning till den federala säkerhetstjänsten FSB.

Rysk militär angrep de två örlogsfartygen och en bogseringsbåt i Kertjsundet, som ligger mellan Ryssland och den av Ryssland annekterade ukrainska Krimhalvön, i november i fjol. Besättningen tillfångatogs, men släpptes vid en fångutväxling mellan länderna i september. Flera besättningsmedlemmar skadades i angreppet.

Enligt Moskva hade fartygen kränkt ryskt territorialvatten, vilket Kiev förnekade.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Ukrainska regeringsstyrkor och ryskstödda separatister har utöver fångutväxlingen den senaste tiden dragit tillbaka styrkor från konfliktområdet i östra Ukraina. Sedan president Volodymyr Zelenskyj kom till makten i maj har han försökt väcka liv i fredsprocessen för att avsluta kriget, som krävt över 13 000 liv sedan 2014. Den 9 december ska Zelenskyj träffa sin ryske motsvarighet Vladimir Putin i Paris för att försöka uppnå fred.

Konflikten i östra Ukraina uppstod sedan Ryssland i strid mot internationell rätt annekterade Krimhalvön i sydöstra Ukraina våren 2014. Ryssland har varit mycket aktivt inblandat i kriget, där de stöder separatisterna i östra Ukraina.

Läs mer

Ronneby

Larm om brand i bil E22

just nu

Sölvesborg

Man bröt sig in på återvinning - upptäcktes i container

61-åringen är nu misstänkt för olaga intrång.

Karlskrona

SKADEGÖRELSE: Fönsterkross och klotter på skola

Flera fönster har krossats och någon har sprayat på flera ytor på Rosenfeldtsskolan.

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Karlskrona

Soldat skadade sig vid övning

”Jag har begränsad rörelse- och aktionsförmåga.”

Olofström

Stor hastighetskontroll: Så blev resultatet

Under onsdagen utfördes flera kontroller i kommunen.