Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Samhällsviktigt flyg till Norrland ska säkras

Regeringen jobbar med att säkra samhällsviktiga flygtransporter till Norrland under coronakrisen.
Politik • Publicerad 2 april 2020
Delar av Sverige riskerar att stå utan flygförbindelser under coronakrisen. Arkivbild.
Delar av Sverige riskerar att stå utan flygförbindelser under coronakrisen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Löfven fick på riksdagens frågestund frågan om staten kan utöka trafikplikten och upphandla nödvändig flygtrafik.

– Alternativet är att Sverige inom ett par dagar står utan inrikesflyg. Då kommer inte ingenjörer, sjukvårdspersonal, mediciner och teknisk utrustning varken till Norrland eller Gotland med snabba transporter, sade riksdagsledamoten Edward Riedl (M).

Annons

Han tillade att Norwegian ställt flygplanen, att BRA i går meddelat att de gör likadant och att SAS informerat regionråd om att man kommer att följa efter.

Enligt Riedl vill flygbolagen ha besked av regeringen om det kan bli någon form av utökad trafikplikt i det här allvarliga läget.

Trafikplikt innebär att ett minimiutbud av regelbunden flygtrafik säkerställs på vissa flyglinjer. Om inget flygbolag vill driva kommersiell trafik enligt trafikplikten kan staten upphandla flygtrafik.

Löfven svarade att infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) nu arbetar med hur man ska säkerställa nödvändiga flygtransporter.

– För oss är det viktigt. Vi kan inte lämna landsändar i sticket. Vi kan inte säga att "tyvärr ni blev utan (flyg)", sade statsministern.

Eneroth bekräftar att regeringen är beredd att titta på möjligheten att upphandla samhällsviktiga flygtransporter.

– När marknaden inte fungerar då måste samhället gripa in, säger han.

Eneroth kan i dag i övrigt inte gå in på hur samhällsviktig flygtrafik ska säkras i hela landet eller hur snabbt det kan ske. Han understryker också att persontransporter i övrigt ska minska på grund av smittorisken.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons