Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Saudierna vill ha corona-eldupphör i Jemen

Den saudiskledda koalitionen som strider mot de Iranstödda Huthirebellerna i Jemen har utlyst ett två veckor lång eldupphör med start på torsdagen.
Jemen • Publicerad 8 april 2020
Saudiarabien och Jemen.
Saudiarabien och Jemen.Foto: TT

Anledningen är, enligt en högt uppsatt saudisk myndighetsföreträdare som nyhetsbyrån AFP talat med, att på så vis bekämpa spridandet av coronaviruset.

– Vi tillkännager ett eldupphör med start torsdag och två veckor framåt. Vi förväntar oss att Huthirebellerna kommer att acceptera detta. Vi förbereder oss för att bekämpa covid-19, säger personen.

Annons

I slutet av förra månaden vädjade FN:s generalsekreterare António Guterres om ett globalt tystande av vapen så att världen kan fokusera på att bekämpa coronaviruset.

Redan då kom försiktigt positiva signaler från de stridande parterna i Jemen.

Striderna i Jemen, som har pågått sedan 2015, har skördat över 100 000 människors liv och lett till en akut humanitär kris med miljontals människor på randen till svält. En smittspridning av coronaviruset kan få förödande konsekvenser i ett land med ett kollapsat sjukvårdssystem och som redan härjas av kolerautbrott.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons