Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Scandic vinstvarnar – aktien rusar

Hotellkedjan Scandic är i akut finansiell kris. Omsättningen rasade kraftigt i mars och koncernen vinstvarnar.
Samtidigt rusar aktien 30 procent på Stockholmsbörsen.
Ekonomi • Publicerad 9 april 2020
Finansiell kris för Scandic i coronapandemin. Arkivbild
Finansiell kris för Scandic i coronapandemin. ArkivbildFoto: Jessica Gow/TT

Hotellbranschen var en av de första branscherna att drabbas i coronakrisen med ett kraftigt minskat resande och inställda evenemang som smittskyddsåtgärder. Sista veckan i mars låg Scandics beläggningsgrad på runt tio procent, vilket såklart innebär drastiskt minskade intäkter.

I vinstvarningen flaggar Scandic för att det justerade rörelseresultatet för första kvartalet blir en förlust på 180 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en vinst på 160 miljoner kronor ett år tidigare. Nettoomsättningen föll med 18 procent till 3,3 miljarder kronor.

Annons

– Att det är fullkomligt bedrövliga tider för dem som driver hotell är ingen nyhet i sig, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB om Scandics vinstvarning.

Nedtryckt aktiekurs

Däremot tar Scandics aktiekurs som har rasat kraftigt sedan mitten på februari ett rejält glädjeskutt på omkring 30 procent efter dagens besked. Det innebär att aktien lyft över 90 procent den senaste veckan.

– Uppenbarligen ser man det som mindre illa än fruktat, säger Lundevall, men poängterar att det ska ses i ljuset av hur nedtryckt kursen är.

– Den är fortfarande mer än halverad sen mitten på februari. Det är i det perspektivet man ska se uppgången.

Scandic redovisar omstruktureringskostnader på 190 miljoner kronor under första kvartalet. Och kedjan bedömer sitt likviditetsunderskott till mellan 1 och 1,5 miljarder kronor under 2020. Hotellkedjan har vidtagit åtgärder för att hantera krisen som exklusive hyror drar ned kostnaderna med 70 procent från april. Mer än hälften av hotellen är temporärt stängda och man har genomfört en bemanningsreduktion som omfattar drygt 80 procent av medarbetarna genom permitteringar eller varsel.

Exceptionellt år

Esbjörn Lundevall räknar med att andra kvartalet kommer att vara det riktiga sorgebarnet och att hela 2020 i backspegeln kommer att vara ett dåligt år för Scandic även om bolaget själva räknar med en återhämtning under andra halvåret. Samtidigt gick Scandic in i krisen med en stark balansräkning, vilket enligt Lundevall innebär ett relativt bra utgångsläge.

– Förutsätter man att bolaget överlever krisen ska man inte värdera det utefter vinstgenereringen i andra kvartalet, eller ens helåret. Man får anta att det är ett exceptionellt dåligt år vi pratar om. I så fall menar vi att aktien fortfarande är billig, säger han.

Men det är inte säkert att Scandic kan överleva utan att ta in nytt kapital genom en nyemission.

– Jag tror inte att bolaget kommer att försvinna men det finns en risk att de behöver hämta in mer kapital och det är ofta kurspressande, särskilt i ett nervöst läge. Det är kanske lite tidigt att helt bortse från den kris som råder.

Fakta: Scandics första kvartal

Under perioden januari till mars uppgick koncernens nettoomsättning till 3,3 miljarder kronor, en nedgång på cirka 18 procent jämfört med samma period i fjol. För jämförbara enheter var minskningen omkring 17 procent.

Omsättningsutvecklingen var positiv under januari och februari men i mars sjönk omsättningen med 47 procent.

Det justerade rörelseresultatet uppgick till cirka minus 180 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en vinst på 160 miljoner kronor motsvarande period förra året.

Kvartalet belastas av jämförelsestörande omstruktureringskostnader om cirka 190 miljoner kronor relaterat till uppsägningar i den svenska verksamheten.

Källa: Scandic Hotels Group

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons