Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Sef och SvFF måste visa handlingskraft"

Riktlinjerna har varit "luddiga" runt hur fotbollsklubbarna ska förhålla sig till coronaviruset.
Det anser Djurgårdens sportchef som nu efterlyser handlingskraft från de ledande organen inom svensk fotboll.
Fotboll • Publicerad 2 april 2020
Djurgårdens sportchef Bosse Andersson (höger), här bredvid Kim Bergstrand, tycker mycket har varit otydligt kring riktlinjerna i samband med coronakrisen. Arkivbild.
Djurgårdens sportchef Bosse Andersson (höger), här bredvid Kim Bergstrand, tycker mycket har varit otydligt kring riktlinjerna i samband med coronakrisen. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Coronakrisen ställer till det rejält för elitklubbarna inom svensk fotboll. Än så länge är utgångspunkten att den allsvenska säsongen ska komma igång i början av juni – men osäkerheten är stor.

– Jag tror man får vara ganska flexibel när man går in i den här allsvenska säsongen 2020. Oavsett om det gäller förberedelser, planering eller spelschema så blir det otroligt stora utmaningar för spelare, ledare och föreningar, säger Bosse Andersson.

Nya besked

Annons

I svenska mästarklubben Djurgården har spelartruppen åter kommit igång med fotbollsträning ute på Kaknäs efter ett par veckors extra semester. Alltjämt råder dock en otydlighet gällande hur fotbollsklubbarna i landet ska bedriva sin sportsliga verksamhet och förhålla sig till de givna rekommendationerna.

I går gick Folkhälsomyndigheten först ut med en avrådan från att bedriva träningsmatcher, tävlingar och cuper – något som fick även Svenska fotbollförbundet att avråda "skarpt" från sådan aktivitet.

Senare på kvällen förklarade dock statsepidemiolog Anders Tegnell för SVT att det visst går för sig att spela träningsmatcher, så länge de är anpassade för att minimera riskerna för smittspridning.

"Luddiga besked"

Nu efterlyser Bosse Andersson tydlighet i frågan, och vänder sig både till Svensk elitfotboll (Sef, intresseorganisationen för klubbarna i allsvenskan och superettan) och Svenska fotbollförbundet (SvFF).

– Det som är olyckligt är att det ändras lite från dag till dag, säger han.

TT: Hur ser ni på att spela träningsmatcher den närmsta tiden?

– Det har ju varit lite luddiga besked de senaste 24 timmarna, kan man säga. En del distrikt tillåter inte träningsmatcher medan andra gör det. Tittar man på länder runtomkring bedrivs det varken träning eller träningsmatcher. Jag tror att det är bra om Sef eller fotbollsförbundet visar handlingskraft kring hur man vill ha det inom fotbollen. Det tror jag är det viktigaste – för just nu är det ganska luddigt – att det blir klara och tydliga riktlinjer.

Ingen helt nöjd

– Att bedriva fotboll och inte ha närkontakt, det förstår du själv, då blir det ganska svårt att planera träningar och då kan man inte spela matcher heller.

TT: Säg att det blir allsvensk start i början på juni, men att det i princip varit en omöjlighet att förbereda sig på ett bra sätt – borde man då flytta på starten ytterligare?

– Det beror på vad som händer i närtid men jag tror att klubbarna måste vara flexibla om man ska kunna spela i början av juni. Det blir en försäsong som har varit väldigt speciell. Jag tror det blir en väldigt kort förberedelsetid från den dagen man bestämmer sig. De beslutande organen för svensk fotboll får komma med beslut som vi alla får rätta oss efter. Var och en kommer inte bli helt nöjd med sin försäsong, det har jag svårt att se, säger Bosse Andersson.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons