Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sex av tio människor är instängda

Coronaviruset • Publicerad 17 april 2020
Ett av länderna med utegångsförbud är Guatemala. Här en hemlös person på en gata i huvudstaden Guatemala City som inte har någonstans att ta vägen. Arkivbild.
Ett av länderna med utegångsförbud är Guatemala. Här en hemlös person på en gata i huvudstaden Guatemala City som inte har någonstans att ta vägen. Arkivbild.Foto: Moises Castillo/AP/TT

Vad har 4,5 miljarder människor i 110 länder och territorier gemensamt? Svar: Alla är beordrade eller anmodade att stanna hemma för att hindra virusspridningen.

Eftersom jorden hyser nästan 7,8 miljarder invånare innebär det att runt 58 procent numera lever instängda i mer eller mindre grad.

Annons

I mitten av mars tog pandemin fart rejält och började obevekligen att spridas mot världens alla hörn.

Den 18 mars hade en halv miljard personer fått begränsande restriktioner. Sedan rusade det i väg: en miljard (den 23 mars), två miljarder (den 24 mars), tre miljarder (den 25 mars), fyra miljarder (den 7 april). . . och nu alltså 4,5 miljarder.

Ingen region i världen har besparats. I Europa är Italien, Spanien, Frankrike, Storbritannien och stora delar av Ryssland nedstängda. Det gäller även en stor del av USA.

Utegångsförbud på kvällar och nätter för en halv miljard människor råder i minst 25 länder och territorier, främst i Afrika och Latinamerika.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons