Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Långsammare virusutveckling i Skåne

Skåne ligger efter huvudstaden vad gäller utvecklingen av coronaviruset. I dagsläget har 299 personer konstaterats vara smittade, men siffran kan komma att öka nu när regionen satsar på mobil provtagning för äldre.
Coronaviruset • Publicerad 2 april 2020
Eva Melander, smittskyddsläkare, vid Region Skånes pressträff.
Eva Melander, smittskyddsläkare, vid Region Skånes pressträff.Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi har ett ganska gynnsamt läge i förhållande till exempelvis Region Stockholm, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne, till TT.

– Vi ligger mycket tidigare på kurvan och därmed är vi inte lika belastade. Det är ungefär i snitt sex fall om dagen som insjuknar.

Tolv döda

Annons

Smittspridningen har ännu varit måttlig i Skåne, vilket innebär att regionen kunnat öka vårdkapaciteten stegvis och i lugn takt, berättar regiondirektör Alf Jönsson under torsdagens presskonferens i Malmö. Men läkemedelsförsörjningen är avgörande.

– Vi har tagit initiativ till att teckna avtal med grossister, säger Alf Jönsson och lägger till att samarbete med andra regioner, bland annat Östergötland och Stockholm, pågår.

Totalt 20 covid-19-patienter vårdas nu på sjukhus i Skåne varav 12 kräver intensivvård, enligt torsdagens siffror från regionen. Tolv personer som smittats med covid-19 har avlidit. Totalt 299 fall av smitta har bekräftats – men fler kan komma att upptäckas.

Provtagning sker endast på personer som läggs in på sjukhus samt på äldreboenden.

Träffas ute på distans

Region Skåne satsar på mobil provtagning på boenden för äldre och funktionsnedsatta, vilket innebär att nio provtagningsbilar med skyddsutrustad personal rullar runt för att ta prover på personer som misstänks ha covid-19.

Nu när påsken är på väg uppmanar smittskyddsläkare Eva Melander den som är frisk att faktiskt våga ta sig ut.

– Jag tycker inte att man ska sitta hemma inomhus, utan jag tycker det är bra att gå ut i den friska luften och röra på sig. Och det är inte farligt att träffa andra människor ute – på distans, säger hon.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons