Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Shanghai bygger jättearena mitt i krisen

Fotboll • Publicerad 16 april 2020
Guangzhou Evergrandes supportrar behöver inte oroa sig för att inte få tag i biljetter till kubbens matchen i framtiden. Om några år spelar klubben på en arena som tar 100|000 åskådare. Arkivbild.
Guangzhou Evergrandes supportrar behöver inte oroa sig för att inte få tag i biljetter till kubbens matchen i framtiden. Om några år spelar klubben på en arena som tar 100|000 åskådare. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Fotbollen världen över har tagit timeout på obestämd tid, klubbarna läcker pengar, spelare mår mentalt illa och supportrar dövar abstinensen med att se repriser. Men i landet där allt elände började vågar åtminstone mästarklubben Guangzhou Evergrande se framtiden an med tillförsikt.

På torsdagen sattes spaden i jorden för ett bygge som i slutet av 2022 blir en av världens största fotbollsarenor. Kineserna sparar inte på slantarna. Smakar det så kostar det. 17 miljarder kronor är den budgeterade prislappen för att framöver kunna klämma in 100 000 åskådare, marginellt fler än vad Barcelona just nu tar in på Camp Nou.

Annons

Designen blir också något utöver det vanliga. Jättearenan i Shanghai kommer från ovan att likna en lotusblomma

Guangzhou Evergrande har vunnit den kinesiska ligan åtta gånger och tränas av italienaren Fabio Cannavaro.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons