Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Shekarabi: Staten har misslyckats

Falcon Funds-skandalen och Allra-härvan visar att staten har misslyckats med ett av sina viktigaste åtaganden – att hålla reda på medborgarnas pensionspengar.
Det anser socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi efter tingsrättens fällande dom i Falcon Funds-fallet.
Ekonomi • Publicerad 17 april 2020
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Staten måste se till att det allmänna pensionssystemet håller borta missförhållanden, oseriösa aktörer och att det allmänna systemet kan garantera pensionsspararna att staten håller ordning och reda på medborgarnas pengar, konstaterar Shekarabi (S).

– Det här är inget frivilligt pensionssparande vi pratar om, utan en del av det allmänna pensionssystemet. Folk är tvingade att betala skatt och pensionsspara allmänt. Då måste staten ha ordning och reda på systemet så att vi inte hamnar i två långa rättegångsprocesser som blottar sårbarheten i det nuvarande pensionssystemet, som blottar också pensionsspararnas sårbarhet på grund av statens bristande kontroll, säger Shekarabi till TT.

Ministern: Regler har varit naiva

Annons

Varför finns det här “misslyckandet” som rättsprocessen är bevis på? Enligt Shekarabi har reglerna för premiepensionssystemet varit alldeles för generösa och naiva. Partierna som arbetar med frågan har kommit överens om att premiepensionssystemet ska reformeras under den här mandatperioden.

– Vi hade så sent som i går (torsdag) en träff med pensionsgruppen med de sex partier som ingår för att diskutera genomförandet av reformeringen av premiepensionssystemet.

– Rättsprocesserna i domen påminner oss på ett brutalt sätt om behovet av att agera och att genomföra de reformer som vi är överens om.

Det ska sättas punkt för öppna fondtorget och från statens sida ses till att oseriösa aktörer ska bort från marknaden i fråga.

– Staten ska kunna garantera medborgarna att vi tar tillvara på pensionsspararnas intresse. Staten har inte råd att göra om det här misstaget. Vi har inte råd att göra ett till misslyckande utan vi nu måste vi lösa detta och partierna är överens.

"Risken måste bli minimal"

– Jag är väl medveten om att det finns en berättigad förväntan hos medborgarna att vi löser det här så att vi inte hamnar i nya och kommande rättsprocesser framåt.

– Vi måste i alla fall göra vad vi kan för att vi ska minimera risken. Sedan är det klart att även i ett urvalsförfarande kan det ta sig in aktörer som landar i en sådan här situation men risken måste bli minimal, säger Ardalan Shekarabi.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons