Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Simkaptenen vill förlänga över OS

Simningens förbundskapten Ulrika Sandmark vill fortsätta sitt jobb över OS i Tokyo nästa år.
Efter det är hon tveksam till en fortsättning.
Simning • Publicerad 14 april 2020
Ulrika Sandmark vill leda landslaget över OS i Tokyo, sedan är hon inne på att sätta punkt för sin tid som förbundskapten. Arkivbild.
Ulrika Sandmark vill leda landslaget över OS i Tokyo, sedan är hon inne på att sätta punkt för sin tid som förbundskapten. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Sandmark har varit förbundskapten sedan 2012 och förlängde sitt kontrakt efter OS i Rio 2016.

Egentligen går kontraktet ut i år, men när OS flyttats till 2021 på grund av coronapandemin vill hon gärna hänga med i ett år till.

Annons

– Det vill jag nog. Jag tycker vi har ett väldigt bra upplägg med allting. Vi har teamet klart och vi har provat Fukuoka (där OS-förlägret ska hållas). Vi har ett bra gäng runt simmarna och det är något jag hoppas vi kan hålla kvar vid, säger hon.

Sandmark trycker på att ingenting är officiellt ännu:

– Vi är mitt uppe i den diskussionen.

TT har sökt simförbundets ordförande Stefan Persson som inte gått att nå.

"Ganska lång tid"

Däremot ser hon sig inte själv i en förbundskaptensroll efter OS 2021.

– Jag har funnits med sedan 2012 och det är ganska lång tid. Då kanske man, både för organisationen och en själv, vill göra något annorlunda, säger hon.

Sandmark fick hoppa in i all hast som en tillfällig lösning bara månaderna före OS i London 2012 då Greg Salter sparkades efter några turbulenta år.

Med en tydlig planering lyckades Sandmark ge simlandslaget lugn och ro och framgångarna har, inte minst tack vare stjärnan Sarah Sjöström, varit stora.

Sandmark fick jobbet permanent efter London och förlängde efter OS i Rio då Sjöström vann OS-guld och ytterligare två medaljer, simlandslagets första i OS-sammanhang sedan 2000.

Dubbla roller

Sedan hösten 2017 har Sandmark dubbla roller inom förbundet då hon också blev sportchef efter Henrik Forsberg som flyttade till SOK, Sveriges olympiska kommitté.

Annons

Om hon är intresserad av en renodlad sportchefsroll efter OS vill hon inte säga.

– Jag har lite tankar på vad jag vill göra. Man behöver hela tiden titta över hur man ska vara effektiva i sin organisation och hur man ska tänka då. Det är något som jag jobbar med just nu och vi har kommit en bit på väg, men inget är officiellt ännu, säger Sandmark.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons