Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Han tar över efter kaoset i skidlandslaget

Anders Byström, i dag chef för svenska skidskyttelandslaget, blir ny landslagschef i Skidförbundet.
Skidor • Publicerad 2 april 2020
Anders Byström blir ny landslagschef i Skidförbundet.
Anders Byström blir ny landslagschef i Skidförbundet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anders Byström ersätter Ola Strömberg som varit tillförordnad sedan Jonas Peterson fick gå efter bara fyra månader i augusti i fjol.

Den nya landslagschefen är inte okänd inom skidsporten. Han har varit skidtränare på skidgymnasiet i Torsby och även tränare för juniorlandslaget. Byström har också varit landslagstränare i Norge.

Annons

Det senaste året var han landslagschef i skidskytte.

"Min sport"

"Jag har haft ett bra år med skidskyttelandslaget och har trivts bra med alla duktiga medarbetare och aktiva där, men längdskidor är min sport så jag blev väldigt glad över erbjudandet om jobbet med längdlandslaget", säger Byström i ett pressmeddelande.

"Jag är jätteglad över att jag får den här chansen. Det känns kul att Svenska Skidförbundet vill ha mig som en sådan viktig pjäs i utvecklingen av längdlandslaget", säger Byström.

Turbulent tid

Den nye landslagschefen kommer in i en verksamhet som har kännetecknats av disharmoni och turbulens under en längre tid.

Det är bara några veckor sedan som stjärnan Stina Nilsson överraskande meddelade att hon byter sport och satsar vidare på skidskytte. Hon sade till Aftonbladet att turbulensen inom längdlandslaget till viss del hade inverkat på hennes beslut.

Enligt Expressen har ytterligare några damstjärnor funderat på att kliva ur skidlandslagets träningsgrupp. På ledarsidan har det varit oroligt i drygt ett år och nyligen valde herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo att lämna sina uppdrag.

Kanske kan Anders Byström se till att få lugn och ro. Rutinerade stjärnan Charlotte Kalla är i alla fall positiv:

– Det intryck jag fått av Anders de gånger vi träffats är att han är en glad, trygg och trevlig person, säger Kalla till SVT Sport.

– En kille med båda fötterna på jorden.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons