Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Små elevgrupper tillåts åter på gymnasiet

Efter påsklovet kan små grupper av gymnasieelever kallas till skollokalerna. Men bara om det verkligen krävs.
Utbildning • Publicerad 13 april 2020
Enskilda elever, eller små grupper av elever, kan kallas till gymnasieskolans lokaler om det behövs. Arkivbild.
Enskilda elever, eller små grupper av elever, kan kallas till gymnasieskolans lokaler om det behövs. Arkivbild.Foto: Erik Nylander/TT
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson. Arkivbild.
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

I nära fyra veckor har landets gymnasieelever fått plugga hemma. Enligt Skolverkets första lägesrapporter kom distansundervisningen i gång på ett bra sätt, men det stod också klart från början att den inte räcker till för alla situationer.

Därför har regelverket justerats och Skolverket har som en följd uppdaterat sina råd till skolorna. I korthet handlar det om att enskilda elever eller små grupper av elever kan kallas in för att få särskilt stöd, undervisas i praktiska moment eller genomföra ett prov.

Alla kan beröras

Annons

Enligt Skolverket berörs främst elever som är i slutet av sin utbildning, men det kan bli aktuellt att kalla in elever även i lägre årskurser om det bedöms som nödvändigt. Likaså kan elever på teoretiskt inriktade program bli ombedda att komma till skolan, enligt Peter Fredriksson.

– Det är sannolikt mer aktuellt för elever på yrkesprogram. Men även på teoretiskt inriktade program kan det bedömas som nödvändigt att genomföra exempelvis en laboration på plats i skolan, säger han.

I vilken grad lärarna är beredda att växelvis återgå till undervisning eller provtillfällen med elever i skollokalerna är okänt.

– En utgångspunkt ska nog vara att lärare är hårt ansträngda av distansundervisning och att ska det göras undantag ska det vara för att det är absolut nödvändigt, säger Peter Fredriksson.

Praktik i sommar?

TT: Kan det finnas elever som behöver återkomma till skollokalerna på heltid?

– Det har jag väldigt svårt att se. Även om det finns elever som behöver mycket stöd och tät kontakt med skolan måste man ha förståelse för att det inte kan bli i samma utsträckning som i vanliga fall.

Ett okänt antal yrkeselever kan inte göra sin praktik (APL), därför att arbetsplatsen inte längre kan ta emot dem.

– Eleverna kan på distans få utbildning som i någon mening ersätter APL. De kan också komma till skolan och visa att de har vissa kunskaper och färdigheter. Men det planeras också på en del håll för att helt enkelt senarelägga delar av praktiken till sommaren, säger Peter Frediksson.

Fakta: Bakgrunden

Sedan den 18 mars gäller, av smittskyddsskäl, distansundervisning i gymnasieskolan.

För att säkra att elever trots detta kan fullfölja sin utbildning har regeringen beslutat om en förordningsändring som öppnar för vissa undantag från distansundervisningen. Folkhälsomyndigheten har givit klartecken för dessa undantag.

Ändringarna innebär i korthet att vissa elever kan kallas till skolan för att utföra vissa moment eller för att få särskilt stöd.

Beslutet berör gymnasieskolan men kan också omfatta grundskolan om den skulle stänga. Att stänga landets samtliga grundskolor har ännu inte varit aktuellt.

Fakta: Bakgrunden

På annandag påsk uppdaterade Skolverket sin information om möjligheten att öppna för mindre elevgrupper: Myndigheten skriver bland annat om undervisning i praktiska moment:

"Ett exempel är gymnasiearbetet på yrkesprogram där eleven ska planera, genomföra och utvärdera vanligt förekommande arbetsuppgifter för att få sin examen. Skolan kan här utnyttja möjligheten att ha mindre elevgrupper på skolan. Det här gäller även praktiska moment i avslutande kurser som är nödvändiga för att eleven ska få sin examen.

Andra exempel på praktiska moment som kan behöva genomföras i skolans lokaler är sådana som kräver viss utrustning eller moment som innebär en säkerhetsrisk för eleven. Då kan läraren behöva ha uppsyn över eleverna. Det är viktigt att det är en mindre elevgrupp som kommer till skolans lokaler, inte hela klasser."

Källa: Skolverket

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons