Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Spädbarn i Uppsala coronasmittad

Ett spädbarn som intensivvårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala har bekräftats smittad av det nya coronaviruset, rapporterar .
Coronavirus • Publicerad 6 april 2020
Infektionsmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild.
Infektionsmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Barnet kom in till akuten med andningsbesvär på söndagskvällen och lades i respirator. Barnets tillstånd är stabilt, säger Rainer Dörenberg, sektionschef på barnintensiven, till radiokanalen.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell säger till TT att det finns enstaka rapporter av de närmare 1,5 miljoner människor som konstaterats smittade som är små barn.

Annons

– Det är så med de flesta sjukdomar, blir de väldigt vanliga och är det väldigt många som får dem samtidigt kommer även de som normalt inte skulle få det synas i statistiken. Så vi kommer att se den här typen av udda händelser.

Hur barnet har smittats är oklart och man vet inte om det kan ske redan i livmodern. Att viruset skulle kunna cirkulera i blodet och ta sig över via moderkakan är ovanligt, enligt Tegnell.

– Men udda händelser kan alltid ske. Inget talar dock för att det är vanligt eller att viruset kan orsaka fosterskador, har Anders Tegnell tidigare sagt till TT, i samband med att ett spädbarn i Storbritannien smittats.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons