Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sparkad kapten på virusfartyg hyllades

USA • Publicerad 4 april 2020
USS Theodore Roosevelt. Arkivbild.
USS Theodore Roosevelt. Arkivbild.Foto: Bullit Marquez/AP/TT

Kommendör Brett Crozier hyllades av hundratals besättningsmän när han klev av det virusdrabbade fartyget USS Theodore Roosevelt sedan han stängts av från sin tjänst av försvarshögkvarteret Pentagon.

Bakgrunden är ett brev som Crozier skrivit till sina överordnade där han larmar om situationen på fartyget och begär att de över 4 000 i besättningen evakueras och sätts i karantän. Brevets innehåll läckte ut, och Pengaton anklagar Crozier för dåligt omdöme och för att ha skapat panik helt i onödan.

Annons

Men på videor från flottbasen i Guam, där fartyget ligger för ankar, syns hur besättningen tydligt uttryckte sitt stöd för sin chef genom att skandera hans namn när han ensam klev ner för landgången.

– Där gör man sig av med en av de bästa kaptener man någonsin haft, hörs någon säga i folkmassan på en av de videor som spridits i sociala medier.

Över 100 personer ombord på fartyget har konstaterats smittade av coronavirus. Smittan upptäcktes efter att USS Theodore Roosevelt legat vid en hamn i Vietnam i fem dagar för ett officiellt besök.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons