Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SRF: Senfärdighet hotar tusentals jobb

Tusentals arbetstillfällen är hotade och över en miljon konsumenter riskerar att bli av med pengar.
Det varnar Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen (SRF) för och anklagar regeringen för att vara senfärdig.
"Vi välkomnar förslagen och utesluter inte fler åtgärder", svarar näringsminister Ibrahim Baylan.
Ekonomi • Publicerad 14 april 2020
Coronakrisen har slagit hårt mot resebranschen. Här ett tomt och ödsligt Arlanda flygplats i förra veckan. Arkivbild.
Coronakrisen har slagit hårt mot resebranschen. Här ett tomt och ödsligt Arlanda flygplats i förra veckan. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

– Läget är extremt akut. Vi har noll försäljning hos samtliga våra bolag som är medlemmar, samtidigt som vi har kraven från resenärerna som fått sina resor inställda, säger SRF:s generalsekreterare Didrik von Seth.

SRF har föreslagit att en stödfond på sex miljarder kronor – finansierad via framtida avgifter på resor och administrerad av Kammarkollegiet – ska inrättas för att hantera återbetalningarna. Men trots att mer än tre veckor har gått sedan förslaget lades fram har regeringen inte gett något besked i frågan, enligt SRF.

Annons

– Vi vet att näringsdepartementet har tagit fram något baserat på vårt förslag, men att det har fastnat hos finansdepartementet. Det är vad vi har fått reda på, säger von Seth.

Snabbare i Danmark

Han jämför med Danmark, där ett liknande förslag både tagits fram, behandlats och godkänts i folketinget under samma tid.

SRF har cirka 300 medlemsföretag med sammanlagt omkring 7 000 anställda. Dessa sitter nu "i ett skruvstäd" mellan flygbolagen och dess kunder, enligt Didrik von Seth.

De närmaste veckorna kommer många av medlemmarna, i enlighet med aktiebolagslagen, att tvingas ansöka om konkurs om inte frågan löses, säger han.

– Så det är jättebråttom.

"Utesluter inte åtgärder"

SRF beräknar, baserat på bokningar, att över en miljon svenskar kommer att få sina resor inställda om nuvarande situation består under sommaren och hösten.

– Redan nu är det en halv miljon som har drabbats, säger Didrik von Seth.

TT har sökt näringsminister Ibrahim Baylan (S) för att ställa frågor om SRF:s förslag och kritiken om senfärdighet. Via sin pressekreterare har han gett följande, skriftliga kommentar:

"Det kommer in många förslag till regeringen om sätt att mildra effekterna av coronapandemin. Vi välkomnar förslagen och utesluter inte fler åtgärder."

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons