Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Stim betalar ut miljoner i förskott

Stim kommer att erbjuda anslutna låtskrivare, kompositörer och musikförlag att få ersättning i förskott. Totalt har 50 miljoner kronor avsatts för förskottsutbetalningar.
Musik • Publicerad 14 april 2020
Stimanslutna musiker och kompositörer kan få förskottsutbetalningar. Arkivbild.Foto: Christophe Gateau/Ap

Initiativet från Stim, Svenska tonsättares internationella musikbyrå, är en exceptionell engångsåtgärd i en pressad tid.

– De signaler vi har fått från våra medlemmar är att de har det väldigt svårt just nu. 50 miljoner kronor är mycket pengar. Men vi är ett starkt kollektiv som kan göra det här och det är vi väldigt glada för, säger Karsten Dyhrberg Nielsen.

"Ger inte bort pengar"

Annons

I korthet innebär möjligheten att Stimanslutna som fått minst 10 000 kronor i ersättning från Stim under 2019 kan ansöka om förskottsutbetalning. Förskottets storlek baseras på hur mycket den anslutna fått utbetalt under 2018 och 2019, samt på hur många andra som ansöker, och kan maximalt uppgå till 200 000 kronor.

TT: Förskotten baseras på ett antagande om framtida intäkter, vad händer om man inte lyckas nå upp till tidigare nivåer?

– Vi räknar av förskottet mot intäkter tre år framåt. Sedan blir man i princip återbetalningsskyldig. Vi ger inte bort pengar, det ska fungera som just ett förskott på framtida intäkter.

Fler åtgärder?

Den tilltänkta målgruppen är 4 000 anslutna medlemmar. Av dem beräknas omkring 20 procent att ansöka. Karsten Dyhrberg Nielsen hoppas att den här hjälpen ska räcka långt, men är öppen för att vidta andra åtgärder längre fram.

– Först får vi se hur det här tas emot. Sedan får vi utvärdera. Det är ett helt ekosystem som blivit kortslutet och vi ser med stor nervositet på hur mycket kreativt skapande som kommer att gå förlorat under en lång tid framöver. Men är man en konstnär med behov av pengar på kontot så blir det här välkommet.

Ansökningar från anslutna musikskapare och förlag tas emot fram till den 5 maj.

Fakta: Detta är Stim

Stim, Svenska tonsättares internationella musikbyrå, är en upphovsrättsorganisation för musikskapare och musikförlag utan vinstintresse och med cirka 90 000 anslutna låtskrivare, kompositörer, textförfattare och musikförläggare världen över.

För anslutna rättighetshavares räkning förvaltar och upplåter Stim rättigheter till musik och text.

Genom samarbete med motsvarande verksamheter i andra länder hanterar Stim även rättigheter till den musikaliska världsrepertoaren.

Den som vill spela musik offentligt i sin verksamhet skriver ett avtal genom Stim för att musikskaparna och musikförlagen ska få ersättning när deras verk spelas.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons