Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stjärntränaren vill se stöd för lägre rankade

Serena Williams tränare Patrick Mouratoglou uppmanar de styrande inom tennisvärlden att hjälpa de lägre rankade proffsen som har det tufft under coronakrisen.
Enligt Mouratoglou visar den nuvarande situationen hur "dysfunktionell" sporten är.
Tennis • Publicerad 8 april 2020
Patrick Mouratoglou, Serena Williams tränare, vill att de styrande i tennisvärlden går ihop och hjälper de lägre rankade spelarna ekonomiskt. Arkivbild.
Patrick Mouratoglou, Serena Williams tränare, vill att de styrande i tennisvärlden går ihop och hjälper de lägre rankade spelarna ekonomiskt. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

All professionell tennis har varit försatt i pausläge sedan början av mars och inte förrän tidigast efter den 13 juli kommer det att arrangeras tävlingar på WTA- respektive ATP-touren. Därmed har inkomsten för de lite lägre rankade tennisspelarna, som lever på vinstpengar, försvunnit.

I ett öppet brev till tennisvärlden skriver Serena Williams tränare Patrick Mouratoglou att coronakrisen visar hur "dysfunktionell" sporten är.

Annons

"Till skillnad från basket- och fotbollsspelare täcks inte tennisspelare av en fast årslön. De är fristående entreprenörer", skriver han.

"Upprörande"

"De betalar för sina resor. De betalar ut fasta löner till sina tränare, medan deras egen lön är beroende av hur många matcher de vinner."

Fransmannen Mouratoglou, som jobbat med Williams sedan 2012, skriver att han fortfarande anser att toppspelarna förtjänar allt de drar in.

"Men jag tycker att det är upprörande att den som är rankad som nummer 100 i en av de mest populära sporterna i världen, som följs av uppskattningsvis en miljard människor, knappt kan leva på sin idrott."

"Därför skulle jag önska att ATP, WTA, ITF (Internationella tennisförbundet) och grand slam-turneringarna sätter sig tillsammans för att ta fram en hållbar lösning."

Lägre rankade spelare har också gått ut och öppet bett om hjälp under coronapandemin.

Sofia Sjapatava från Georgien, rankad 375:a i världen, startade ett upprop till Internationella tennisförbundet där hon bland annat skrev: "Det är inte många som får vardagen att gå ihop. Och hur ska vi sen kunna komma tillbaka efter flera månader utan tävlingar?" Många tenniskollegor har skrivit under uppropet.

Tourerna vill boosta

Även för en som Rebecca Peterson, som är rankad 44:a i världen, innebär coronakrisen en svår verklighet.

– Ekonomiskt är det tufft, man skulle kunna säga att jag är halvt arbetslös. Vi spelar inte och därmed finns det ingen inkomst. Nu finns det bara utgifter, sade hon tidigare till SVT.

WTA och ATP har sagt att man jobbar på att kunna boosta spelarnas inkomst när tennisspelandet kan upptas igen och kommer eventuellt att förlänga årets säsong.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons