Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dubblad lön för anställda på intensiven

Anställda på intensivvårdsavdelningarna i Stockholm får fördubblad lön – och utökad arbetstid.
Det är resultatet av att ett så kallat krislägesavtal aktiveras, vilket aldrig tidigare skett.
Coronaviruset • Publicerad 3 april 2020
Informationsskyltar för coronapatienter vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Arkivbild.
Informationsskyltar för coronapatienter vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

På fredagen rapporterade Region Stockholm ytterligare 25 dödsfall i covid-19. Hittills har 204 personer i länet avlidit i sjukdomen, som orsakas av coronavisuset. Samtidigt intensivvårdas 157 patienter vid regionens akutsjukhus. Sjukhusen, som på torsdagen redan hade utökat intensivvårdskapaciteten med över 160 procent, har fått i uppdrag att öka kapaciteten ytterligare.

Krislägesavtalet ger längre arbetsdagar och högre ersättning till vårdpersonalen. Aktiveringen av avtalet sker genom arbetsgivarorganisationen Sobona och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Beskedet kommer efter en begäran på torsdagen av Region Stockholm.

Betalt för mödan

Annons

Vårdförbundet bedömer att var det rimligt att aktivera krisavtalet.

– Vi som organisation såg att på flera av intensivvårdsavdelningarna arbetar personalen redan 48 timmar i veckan, om inte mer. Det var så nära krisavtalet som det kan vara. Och då ska de få betalt för det arbete de utför, säger Gunilla George, ordförande på Vårdförbundet i Stockholm, till TT.

Enligt avtalet kan personal förflyttas till andra regioner där det finns ett större behov av förstärkning. Det är dock inte aktuellt i dagsläget, enligt Gunilla George.

Tobias Baudin, förbundsordförande på Kommunal, berättar att många av fackets medlemmar vittnar om att det redan är tufft. Samtidigt märker de också av en ökning av sjukskrivningar inom sjukvården.

– Jag känner en oro för medlemmarnas hälsa och för den psykosociala arbetsmiljön. Nu bryter man mot svensk lagstiftning och det ska kosta arbetsgivaren rejält, så det är bra att medlemmarna får högre lön när de jobbar mer, säger Baudin till TT.

48 timmars arbetsvecka

Det är alltså första gången som den här typen av avtal aktiveras. Beslutet innebär att det ordinarie arbetstidsmåttet höjs till 48 timmar per vecka. Dessutom kan en särskild nödfallsövertid tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.

"Under ett akut krisläge, där det gäller att säkra personalförsörjningen för att kunna vårda sjuka och rädda liv, behövs en ökad flexibilitet för arbetsgivare och anställda", kommenterar Ulf Olsson, vice ordförande i Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Hur länge avtalet kommer att gälla är oklart.

– Avtalet gäller till dess att man fattar beslut om att avaktivera det och det gör man när man konstaterar att krisläge inte råder längre, säger Jeanette Hedberg.

Fakta: Krisavtal

Månadslön eller timlön utges. Därutöver utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.

Krisersättningen förhöjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid.

Arbetstidslagen har ersatts av bestämmelser i kollektivavtalet som är specialanpassade utifrån krissituationen.

Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om max fyra veckor.

En särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.

Anpassade regler för dygns- och veckovila.

Källa: Sveriges Kommuner och Regioner

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons