Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stockholmsläkare: Personal är bristvaran

Personalbrist hotar Stockholms sjukhus då många patienter med covid-19 just nu intensivvårdas, berättar Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.
Coronavirus • Publicerad 4 april 2020
Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge – ett av de sjukhus som just nu är under hårt tryck. Arkivbild.
Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge – ett av de sjukhus som just nu är under hårt tryck. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under helgen är trycket på Region Stockholms sjukhus fortsatt stort på grund av covid-19.

– Vågen fortsätter uppåt med samma kraft men vi har inte nått upp till vad taken för vad sjukvården i Stockholm orkar med, säger Johan Styrud.

Annons

Det är dock svårt att säga när detta tak eventuellt skulle nås i regionen.

– Man kan förvänta sig att det här kommer att fortsätta. Kanske kommer man nå ett max för vad sjukvården orkar, eller så kanske man kan trycka ner kurvan och undvika att man gör det, berättar Johan Styrud.

– Det går inte att säga i nuläget när detta kommer att ske. Lutningen har inte varit så kraftig som man sade inför förra helgen, och sjukvården är ombyggd så att taket för vad de orkar med har höjts.

Sängar inte bristvaran

Region Stockholm har sedan coronapandemin utbröt ökat sina IVA-platser från runt 90 stycken till över 200 platser i dag.

Något som bland annat gjorts genom att operationsavdelningar anpassats för intensivvård. Det är dock inte säkert om åtgärderna kommer att räcka.

– Man har beredskap att öka antalet platser men det är personal som är bristvaran nu, säger Johan Styrud.

– Vi har tyvärr stor sjukfrånvaro just nu. Man går ju ut med att man inte ska jobba om man inte känner sig frisk, och kan man inte testa sig vet man inte om det är en förkylning eller corona man är sjuk i, fortsätter han.

Fältsjukhuset kan avlasta

För att avlasta sjukhusen kan det snart bli aktuellt att flytta över patienter från sjukhusen till fältsjukhuset i Älvsjö, berättar Johan Styrud.

– Det kanske sker i morgon, eller i början av veckan. Det skulle i första hand vara vårdplatser, ska man intensivvårda behöver man mer personal.

Ett annat sätt att lösa personalbristen kan vara att ta in sjukvårdpersonal från sjukhusens andra avdelningar uppger Johan Styrud. Men även det kräver planering.

Annons

– De håller på att förhandla med oss för att flytta personal, men det gäller att ha rätt erfarenhet och kunskap.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons