Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Storbanker fortsätter tappa andelar till småbanker

Ekonomi • Publicerad 16 april 2020
Den negativa trenden för storbankerna håller i sig och de fortsätter att tappa marknadsandelar, främst på bolån, till mindre banker. Arkivbild.
Den negativa trenden för storbankerna håller i sig och de fortsätter att tappa marknadsandelar, främst på bolån, till mindre banker. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/T

Svenska storbanker fortsätter att tappa marknadsandelar till mindre konkurrenter, enligt Finansinspektionens bankbarometer som visar utvecklingen under andra halvåret 2019.

Nyutlåningen på bolånemarknaden under andra halvan av 2019 uppgick till 72 miljarder kronor. Med 32 procent av nyutlåningen av bolån stod retailbankerna (SBAB, Länsförsäkringar, Skandiabanken och Landshypotek) för första gången för en större andel än storbankerna vars andel låg på 30 procent.

Annons

De tre svenska storbankerna Handelsbanken, SEB och Swedbank stod för 54 procent av alla utlåning på den svenska bankmarknaden vid årsskiftet. De så kallade retailbankernas andel låg då på 13 procent.

I rapporten konstateras att de svenska bankernas lönsamhet minskade något under det andra halvåret i fjol. Konkurrensen på bolånemarknaden med lägre marginaler på bolån som följd anges som en orsak.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons