1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Studie: Betrakta buller som "förorening"

Många av världens djurarter påverkas av buller från bland annat trafik och industrier. En ny studie föreslår att buller bör betraktas som "förorening". Arkivbild.
Foto: Eva-Lotta Blom//TT

Människoproducerat buller bör behandlas som "ett stort globalt förorenande ämne", föreslår forskare vid Queen's University Belfast. Enligt en artikel i Royal Society's Biology Letters har forskarlaget kartlagt bullereffekterna bland blötdjur, däggdjur, fiskar, fåglar, leddjur, paddor och reptiler och konstaterar att industrier och trafik till havs, längs vägar och i luften påverkar många arter världen över.

"Buller måste betraktas som en allvarlig form av miljöförändringar och föroreningar eftersom det påverkar både akvatiska och markbundna arter", skriver de och föreslår att deras analyser bör fungera som underlag för effektiva lagregleringar.

Hansjoerg Kunc, professor i biologi vid Queen's University Belfast och en av huvudförfattarna till rapporten, är förvånad över antalet arter som så tydligt "svarar" på buller.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Den intressanta upptäckten är att det rör sig om allt ifrån små insekter till stora marina däggdjur som valar, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Läs mer

Ronneby

Larm om brand i bil E22

just nu

Sölvesborg

Man bröt sig in på återvinning - upptäcktes i container

61-åringen är nu misstänkt för olaga intrång.

Karlskrona

SKADEGÖRELSE: Fönsterkross och klotter på skola

Flera fönster har krossats och någon har sprayat på flera ytor på Rosenfeldtsskolan.

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Karlskrona

Soldat skadade sig vid övning

”Jag har begränsad rörelse- och aktionsförmåga.”

Olofström

Stor hastighetskontroll: Så blev resultatet

Under onsdagen utfördes flera kontroller i kommunen.