Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nytt svart dygn i USA – går om Spanien

Ännu ett dygn med höga dödssiffror i USA. Landet har nu med nära 15 000 döda passerat Spanien.
Enligt nya uppgifter började coronaviruset spridas i USA långt tidigare än man tidigare trott.
USA • Publicerad 9 april 2020
Coronaviruset började antagligen spridas i New York mycket tidigare än vad som hittills har konstaterats. Arkivbild.
Coronaviruset började antagligen spridas i New York mycket tidigare än vad som hittills har konstaterats. Arkivbild.Foto: Kathy Willens/AP/TT

För andra dagen i rad har nästan 2 000 personer rapporterats avlidna i USA till följd av coronaviruset, vilket är den högsta dygnssiffran hittills. Landet har nu över 14 800 dödsfall, samt 430 000 smittade, enligt de senaste siffrorna från Johns Hopkins-universitetet. Landet passerar därmed Spanien på listan över länder med flest dödsfall. Listan toppas fortfarande av Italien, med nästan 18 000 döda.

I USA är delstaten New York överlägset värst drabbad. Där har 4 500 människor avlidit i sviterna av coronaviruset och antalet smittade är uppe i över 80 000.

Annons

Nu kommer också uppgifter om att viruset troligen började spridas i New York redan i mitten av februari och kom dit från Europa. Det visar flera nya studier, skriver New York Times.

Det skulle betyda att smittan var i omlopp i staden flera veckor innan det första fallet konstaterades.

Amerikanska forskare har i två olika studier oberoende av varandra kommit fram till att den genvariant av coronaviruset som spreds i New York i början av mars har sitt ursprung i Europa. Forskarna fann då att viruset spridits bland invånarna under längre tid än vad man tidigare vetat.

Den 31 januari stängde president Donald Trump USA:s gränser för alla resenärer från Kina. Det var inte förrän i slutet av februari som Italien började sätta sina städer i karantän och det skulle dröja till den 11 mars innan Trump stoppade resenärer från Europa.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons